Εξήρε την οικονομία της Κύπρου στην ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής, προκειμένου να πείσει ότι η χώρα μας στέκεται στα πόδια της γερά, όπως είπε και αυτό το πιστοποιούν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και οι αναβαθμίσεις από τους διάφορους Οίκους.

Ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του κ. Γεωργιάδη ήταν ένας ύμνος στον νεοφιλελευθερισμό και στην ελεύθερη οικονομία «που επιβραβεύει αυτούς που πετυχαίνουν», όπως είπε. Ξέρουμε ότι αυτή η οικονομική θεωρία θέτει πάνω από τον άνθρωπο τα κέρδη των επιχειρήσεων. Αυτή η θεωρία διαπνέει τον προϋπολογισμό του 2019. Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτή τη θεωρία. Για εμάς ο άνθρωπος και η φύση, πρέπει να είναι η κύριες αξίες που εξυπηρετεί η ανάπτυξη και η οικονομία.

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από την εικόνα που ο κ. Γεωργιάδης προσπαθεί να μεταδώσει, ξεχνώντας παντελώς ότι αποδέκτης των όσων λέει είναι οι απλοί πολίτες, μεταξύ των οποίων άνεργοι, χαμηλόμισθοι, αυτοί που ζουν στο όριο της φτώχειας κτλ.

Διερωτόμαστε πραγματικά αν έχει αντιληφθεί ο Υπουργός Οικονομικών ότι είναι στο κοινοβούλιο της Κύπρου που εξέφρασε με ενθουσιασμό τα πιο πάνω. Η πραγματικότητα στην κυπριακή οικονομία είναι τέτοια, που δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς.

Τα περί φορολογικών ελαφρύνσεων, τα οποία εκφράστηκαν από τον κ. Γεωργιάδη ως δώρο προς τους πολίτες, αποτελούν υποχρέωση της Κυβέρνησης προς την κοινωνία και ιδιαίτερα στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Λέχθηκαν επίσης τα περί πάταξης της φοροδιαφυγής, της μεταρρύθμισης, της βελτίωσης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κ.ο.κ. Πρόκειται για υποσχέσεις που αναμένουμε να υλοποιηθούν. Ειδικότερα για θέματα όπως η φοροδιαφυγή, πρώτοι ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ζητήσαμε να γίνουν αποκαλύψεις και να κυνηγηθούν όσοι ευθύνονται. Αντίθετα η κυβέρνηση, με τη συνενοχή κάποιων κομμάτων, έχει νομιμοποιήσει και επιβραβεύσει την φοροδιαφυγή.

Το γεγονός ότι δημόσια λέχθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών ότι οι τράπεζες εξυγιάνθηκαν και πετύχαμε τα χαμηλότερα επιτόκια που είχε ποτέ η Κύπρος, αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα. Η εξυγίανση την οποία επικαλείται και παρουσιάζει σήμερα ως επιτυχία ο Υπουργός, κάποιοι την πλήρωσαν. Ούτε λέξη δεν βρήκε να πει ο κ. Γεωργιάδης για τους κουρεμένους καταθέτες και για τους κατόχους αξιογράφων που ακόμα βρίσκονται στους δρόμους και αναζητούν δικαίωση.

Επέλεξε να διαφημίσει το σχέδιο «Εστία», το οποίο παρουσιάζεται ως «Σωτήρας» των δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας, ενώ εξυπηρετεί πρώτιστα τις τράπεζες.

Δυστυχώς, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τα όσα είπε ο Υπουργός Οικονομικών. Θεωρούμε ότι οι κυβερνώντες, έχουν χαρίσει «γη και ύδωρ» στις τράπεζες και στους Ευρωπαίους επόπτες. Ότι ζήτησαν το πήραν και με το παραπάνω. Η φοροδιαφυγή δεν φαίνεται να έχει αντιμετωπιστεί. Οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν αλλά δεν οδηγούν στην ευημερία.