Η ενδιάμεση έκθεση του πορίσματος για τα «χρυσά» διαβατήρια αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι το λεγόμενο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια καλοστημένη κομπίνα προς εξυπηρέτηση των ημετέρων. Είχε στηθεί εδώ και χρόνια μια πονηρή διαδικασία που με το πρόσχημα των επενδύσεων που υποτίθεται ήταν προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, εξυπηρετούσε άλλα ιδιωτικά  συμφέροντα.

Στην έκθεση αναφέρεται πως δόθηκαν απλόχερα πολιτογραφήσεις σε επενδυτές με ποινικό μητρώο, ενώ τα κενά και οι παραλείψεις στους ελέγχους ήταν εξόφθαλμα, γεγονός που βαραίνει σε ευθύνες το Υπουργικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών και Οικονομικών, και άλλους φορείς. Επίσης καταγράφεται με σαφήνεια η σύγκρουση συμφέροντος του Γενικού και βοηθού Γενικού Εισαγγελέα καθώς και άλλων πρώην υπουργών της κυβέρνησης Αναστασιάδη, αλλά και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας προσωπικά.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ζητούμε από την ερευνητική επιτροπή να εφαρμόσει το νομό και να καταθέσει ολόκληρο το πόρισμα -χωρίς κενά και μαύρες γραμμές- στον Πρόεδρο της Βουλής.

Καλούμε τον Γενικό Εισαγγελέα να μην συγκαλύπτει ονόματα και καταστάσεις και να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση όλων όσων ευθύνονται, είτε πρόκειται για δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία, είτε πρόκειται για Υπουργούς και βουλευτές, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες για ένα πρόγραμμα που έχει ρεζιλέψει διεθνώς το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Κίνημα Οικολόγων έθεσε θέμα για τις λεγόμενες κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις από το 2010.

Η κοινωνία ζητά δικαιοσύνη. Η δική μας αγανάκτηση, και η αγανάκτηση των πολίτων, έφτασε στα ύψη.

Βίντεο δηλώσεων του υποψήφιου βουλευτή Λευκωσίας κ. Μιχάλη Παρασκευά: