Στην παρουσίαση για την ακουστική μελέτη που αφορά τη λειτουργία του Νέου Λιμανιού Λεμεσού, που διοργάνωση ο Δήμος Λεμεσού το Σάββατο 17 Ιουλίου 2021, παρέστησαν ο κ. Σταύρος Παπαδούρης, βουλευτής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο Επαρχιακός Γραμματέας Λεμεσού κ. Έτμοντ Χαγουίλα και ο κ. Ανδρέας Ευλαβής Συντονιστής Επαρχιών Λεμεσού – Πάφου.

Υπενθυμίζουμε πως για πολλά χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται γιατί δεν λήφθηκαν τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού του θορύβου στο λιμάνι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κλείσουν μάτι τα βράδια. Παράλληλα, αυξάνονται οι κίνδυνοι τροχαίων ατυχημάτων λόγω του τρόπου εξυπηρέτησης των φορτηγών από το λιμάνι, του αυθαίρετου τρόπου στάθμευσης των ρυμουλκούμενων εμπορευματοκιβωτίων, και δεχόμαστε καταγγελίες για την έλλειψη πραγματικού τροχαίου ελέγχου από την αστυνομία ή τον Δήμο.

Ο βουλευτής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Σταύρος Παπαδούρης, δήλωσε τα εξής: «Σήμερα ενημερωθήκαμε για την ακουστική μελέτη που αφορά τη λειτουργία του Νέου Λιμανιού Λεμεσού. Μετά την ενημέρωση περάσαμε από σπίτια που γειτνιάζουν και επηρεάζονται από τις εργασίες του Λιμανιού και επιβεβαιώσαμε το μέγεθος του προβλήματος. Αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης, η συμφωνία από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη όπως χρησιμοποιήσουμε τη μελέτη αυτή ως βάση διαβούλευσης και να ορίσουμε νέα συνάντηση σε περίπου δύο μήνες για να εξετάσουμε εφικτούς τρόπους θεραπείας.

Ασφαλές συμπέρασμα αποτελεί το ότι η καθημερινότητα των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής έχει επηρεαστεί δραματικά τα τελευταία χρόνο, λόγω της μη σωστής μελέτης που έγινε προ αρκετών χρόνων και ακόμη πιο ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι η λύση πρέπει να είναι ριζική και βασιζόμενη σε κυβερνητική απόφαση. Ευχαριστίες στο Δήμο Λεμεσού για την πρωτοβουλία διενέργειας της μελέτης και την ενημέρωση».

Υπενθυμίζουμε ότι ως Κίνημα είχαμε προ ετών εισηγηθεί όπως δεντροφυτευθεί πυκνά η λωρίδα κρατικής γης που παρεμβαίνει μεταξύ του λιμανιού και της παρακείμενης οικιστικής περιοχής, αφού δημιουργηθεί χωμάτινο ανάχωμα για να μετριαστεί η ηχορύπανση από το λιμάνι. Μια απλή και οικονομικά αειφόρα λύση που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην περιοχή. Παράλληλα είχαμε εισηγηθεί λύσεις για την άτακτη στάθμευση και έλλειψη τροχαίας ρύθμισης τις μέρες που προκαλείται «συνωστισμός» φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων. Δηλώνουμε την στήριξη μας στα αιτιολογημένα κατά την άποψή μας αιτήματα των περιοίκων και καλούμε τον Δήμο Λεμεσού να συντονίσει όλες τις πρωτοβουλίες των πολιτικών δυνάμεων του τόπου για να επέλθει γρήγορα επίλυση του θέματος αυτού.