Σήμερα, 15 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, ένα ορόσημο που στοχεύει στην ενημέρωση της κοινωνίας για τα δικαιώματά της. Είθισται την ημέρα αυτή να υπάρχει επικέντρωση στα νομικά δικαιώματα των καταναλωτών, προς αποφυγή φαινομένων εξαπάτησης, ή παραπλάνησής τους.

Εμείς επιλέγουμε να εστιάσουμε στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας των φρούτων και λαχανικών που φτάνουν στο τραπέζι των Κυπρίων καταναλωτών. Τα ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά, με μείζονα την ανεξέλεγκτη εισαγωγή φρέσκων προϊόντων και φυτοφαρμάκων από τα κατεχόμενα. Οι δύο αυτές πτυχές του προβλήματος δημιουργούν συνθήκες εξαιρετικής επισφάλειας για τον Κύπριο καταναλωτή, ο οποίος ουσιαστικά είναι απροστάτευτος, λόγω των ελλιπών κρατικών ελέγχων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με σειρά εκστρατειών ενημέρωσης των καταναλωτών έχουμε όχι μόνο ενημερώσει για τους κινδύνους που ενέχουν τα φυτοφάρμακα, αλλά και για τους τρόπους πρόληψης που οι ίδιοι οι καταναλωτές μπορούν να υιοθετήσουν. Ταυτόχρονα όμως ήμασταν οι πρώτοι που εισηγηθήκαμε την αναγραφή των στοιχείων του παραγωγού και την περιοχή παραγωγής των φρέσκων προϊόντων, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα διατίθενται στην κυπριακή αγορά είδη που έχουν παράνομα εισαχθεί στην Δημοκρατία.

Το ζήτημα της διατροφικής ασφάλειας, για εμάς δεν εξαντλείται στο πλαίσιο της σημερινή Παγκόσμιας Ημέρας. Σύντομα το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα διοργανώσει από κοινού με τον ΠΟΑΣ Οικοαγροτικό διάσκεψη τύπου, στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης και αντιμετώπισης του ζητήματος των παράνομων εισαγωγών και της χρήσης φυτοφαρμάκων.