Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει από δεκαετίες εγείρει το θέμα των επιπτώσεων στην υγειά από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Από τους πυλώνες υψηλής ηλεκτρικής τάσης μέχρι τις εφαρμογές της κινητής τηλεφωνίας (Κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, Wi-Fi, και κεραίες). Η δράση μας οδήγησε το κράτος να θεσπίσει το 2006 την εντολή 6 για τη χωροθέτηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. 

Έχουν περάσει ήδη δεκατέσσερα χρόνια. Εμφανίστηκαν νέες τεχνολογίες που συνοδεύονται από έντονες ανησυχίες. Η Εντολή 6 δεν γίνεται σεβαστή από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας με αποτέλεσμα το 40% των ήδη εγκατεστημένων κεραιών να είναι παράνομες. Η παραβατική συμπεριφορά των εταιρειών επαυξάνει την έλλειψη εμπιστοσύνης και ενισχύει την ανεύθυνη φημολογία. Είδαμε το φαινόμενο των φημών να εξελίσσεται σε πανδημία τις τελευταίες ημέρες. Πριν τα πράγματα εκτραχυνθούν και πριν φτάσουν στη κορύφωση με την βιαιοπραγία από αγνώστους κατά της κεραίας της CYTA στη Λεμεσό είχαμε προειδοποιήσει με ανακοίνωση μας ημερομηνίας 6 Απριλίου. Κανένας δεν έδωσε σημασία στην προειδοποίηση για τις επιπτώσεις από τις ανεξέλεγκτες και ανεύθυνες φήμες. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – που χτες θεώρησε σωστό να τοποθετηθεί δημόσια – έχει ενώπιον του από τον Οκτώβριο μια έκκληση από δέκα χιλιάδες Κύπριους πολίτες που ζητούν αναβολή της εφαρμογής του 5G (στην οποία δεν απάντησε μέχρι σήμερα).  Στην βουλή ξεκίνησε μια συζήτηση στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Υγείας και Περιβάλλοντος που δεν ολοκληρώθηκε για την εφαρμογή του 5G μετά από εισήγηση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Έχει ξεκινήσει επίσης συζήτηση πρότασης νόμου μας για την μείωση των επιτρεπόμενων ορίων στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής. Δυο άλλες προτάσεις νόμου βρίσκονται ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών για τη χωροθέτηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.  

Εμείς υποστηρίζουμε την ασφαλή εφαρμογή της τεχνολογίας με σεβασμό στην αρχή της συνετούς αποφυγής και προφύλαξης. Είναι η ίδια αρχή που μας έκλεισε στα σπίτια μας τον τελευταίο μήνα.  

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος,  η Επίτροπος του Παιδιού, η Επίτροπος Διοικήσεως, η Εθνική Επιτροπή για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος του παιδιού συμφωνούν στην εφαρμογή μέτρων για συνετή αποφυγή και πρόληψη σε ότι αφορά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Και δεν μιλούν βεβαίως μόνο για τις κεραίες αλλά και για τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ, το Wi-Fi κοκ. 

Ας ελπίσουμε ότι η παρέμβαση του προέδρου θα ανοίξει επιτέλους το δρόμο για ψύχραιμο διάλογο, μακριά από ακρότητες και υπερβολές, θεωρίες συνωμοσίας αλλά και πρακτικές σκοταδισμού και φίμωσης της άλλης άποψης  όπου θα  δοθεί η ευκαιρία να ακουστούν όλες οι επιστημονικές απόψεις και να αποφασίσει η Κυπριακή πολιτεία όχι μόνο με βάση τις συστάσεις της ΠΟΥ και της Ε.Ε αλλά και με βάση την βούληση των ίδιων των Κυπρίων πολιτών.