​Δηλώσεις βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη, προέδρου του Κινηματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργος Περδίκης, ενημέρωσε, χθες, την πολιτική επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, για τα όσα έγιναν στη Γενεύη.

Η Πολιτική Επιτροπή συζήτησε εκτενώς τις πρόσφατες εξελίξεις καταλήγοντας, ότι η διάσκεψη της Γενεύης οδηγήθηκε σε αποτυχία και αποδείχθηκε ότι οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες για να πραγματοποιηθεί. Η Πολιτική Επιτροπή έδωσε πλήρη στήριξη στις προτάσεις που κατέθεσε στη Γενεύη ο πρόεδρος του Κινήματος και για τις προσπάθειές του για ειλικρινή ενημέρωση του κυπριακού κοινού.

Συνολικός απολογισμός από τις συνομιλίες της Γενεύης είναι:

1) Επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες ή συγκλίσεις πριν τη διάσκεψη της Γενεύης που θα τη δικαιολογούσαν. Η συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου ήταν – από αυτή την άποψη- άκαιρη και ανεδαφική.

2) Η Κυπριακή Δημοκρατία, δυστυχώς, υποβιβάστηκε, αφού ξεκάθαρα η διάσκεψη ήταν πενταμερής. Με την ολοκλήρωση των συνομιλιών στη Γενεύη διαπιστώνουμε ότι η πενταμερής έμεινε ως ένα αρνητικό προηγούμενο που θα επαναλαμβάνεται. Η αποδοχή της πενταμερούς δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Θετικό στοιχείο η ξεκάθαρη τοποθέτηση του νέου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ που ενισχύει την Κυπριακή Δημοκρατία.

3) Δεν θα έπρεπε να κατατεθεί χάρτης, από τη στιγμή που δεν υπήρξε συμφωνία επί των κριτηρίων. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε στα χέρια μας ένα χάρτη που κρίθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο Αναστασιάδη ως απαράδεκτο​ς​.

4) Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποχώρησε σε πολλά σημεία, επί διαδικαστικών και ουσιαστικών θεμάτων με την ελπίδα ότι θα έπαιρνε κάτι από τους Τούρκους. Οι υποχωρήσεις αυτές όμω​ς​​,​
δεν έφεραν αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα επικίνδυνες κρίνονται οι περαιτέρω παραχωρήσεις στους Τουρκοκύπριους στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης (πχ αυτό που λέγεται αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην ομοσπονδιακή διακυβέρνηση)

Ο κ. Άιντε ξεκάθαρα έπαιξε παιχνίδι κατά της Κύπρου και ευτυχώς που υπήρξαν οι παρεμβάσεις Κοτζιά που έσωσαν την κατάσταση.

Επαναλαμβάνουμε, ότι αποτελεί δείγμα αγνωμοσύνης του χειρίστου είδους, να κατηγορούν κάποιοι τον κ. Κοτζιά, για το αποτέλεσμα της διάσκεψης.

Καταγγέλλουμε την άδικη στοχοποίηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, κ. Νίκου Κοτζιά από τους γνωστούς κύκλους και τον στηρίζουμε απερίφραστα, καλώντας τον να συνεχίσει να κρατά την ίδια στάση.

Επιμένουμε στον ενεργό ρόλο της Ε.Ε. και στη συμμετοχή των πέντε Μόνιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στα πλαίσια μιας διεθνούς διάσκεψης.

​Καταδικάζουμε την τουρκική αδιαλλαξία που επιβεβαιώνεται σε καθημερινή βάση με προκλητικές δηλώσεις, όπως τώρα με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και τις ακραίες θέσεις του στο εδαφικό και την ασφάλεια.

Εμμένουμε στη δική μας κόκκινη γραμμή, ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε λύση του Κυπριακού με την παρουσία ξένων στρατευμάτων και εγγυήσεων.

Θέσεις τις οποίες τόνισε και σήμερα ο κ. Γιώργος Περδίκης σε δηλώσεις του. Ο ​ ​κ. ​Περδίκης συγκεκριμένα δήλωσε:

​”Εμείς έχουμε ζητήσει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με επιστολή μας να ενημερωθούμε για τη συγκρότηση των επιτροπών που θα μεταβούν στο Μοντ Πελεράν και για να δώσουμε τις απόψεις μας σε σχέση με τη συγκρότηση της ομάδας των εμπειρογνωμόνων αλλά και όσο
​ν​ αφορά τις θέσεις τις οποίες θα καταθέσουν οι εμπειρογνώμονες στο Μοντ Πελεράν. Υπάρχει ένα θέμα αν θα συμμετάσχει η ΕΕ – την οποία εμείς θέλουμε να συμμετάσχει – για να υπερθεματίσει το γεγονός ότι υπάρχει ευρωπαϊκός μηχανισμός ασφάλειας μέσα από τις αποφάσεις της ΕΕ, που μπορεί να εξασφαλίσει επαρκώς την ασφάλεια της Κύπρου, με τη λύση του Κυπριακού, θέση που διατύπωσε και η κ. Μονγκερίνι.
Θέλουμε λοιπόν αυτή τη θέση να τη μεταφέρουν οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ στις συζητήσεις που προετοιμάζονται στο Μοντ Πελεράν. Θέλουμε η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέλος της ΕΕ, να απαιτήσει από την ΕΕ να καταθέσει τη δημόσια θέση ότι αρκούν οι μηχανισμοί ασφάλειας​ της ΕΕ για να είναι επαρκής εγγύηση για τους Κύπριους ως πολίτες της ΕΕ. Επίσης, θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί μια σαφής απάντηση προς τις προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων επισήμων, οι οποίοι επιμένουν ότι η Τουρκία θα παραμείνει για πάντα στην Κύπρο με στρατούς και εγγυήσεις, θέσεις οι οποίες για όλους στην Κύπρο είναι απαράδεκτες και πρέπει να το υπογραμμίζουμε με κάθε ευκαιρία”.

Εν κατακλείδι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέλεξε την τακτική του “δώσαμε, δώσαμε, δώσαμε ” και πήραμε για αντάλλαγμα μια αμυδρή ελπίδα. Μακάρι η ελπίδα να μην πεθάνει – κι αυτή – στο τέλος.