Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης και ο Αναπληρωτής Επαρχιακός Γραμματέας Λάρνακας του Κινήματος κ. Δώρος Χριστοφή, συμμετείχαν την Παρασκευή 27/11 σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Λάρνακας για το θέμα της εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας στη Λεωφόρο Φανερωμένης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των Υπουργείων Υγείας και Συγκοινωνιών, εκπρόσωποι της CYTA, πολλοί επηρεαζόμενοι κάτοικοι, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ο.κ. Της σύσκεψης προέδρευσε ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Λουρουτζιάτης.

Ο κ. Περδίκης επιχειρηματολόγησε παρουσιάζοντας στο Δήμαρχο Λάρνακας στοιχεία και πληροφορίες από τους κανονισμούς για εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε πόλεις και περιφέρειες της Ευρώπης (π.χ. Βαρκελώνη, Σάσμπουργκ). Επίσης κατέθεσε σειρά επιστημονικών μελετών που συσχετίζουν τον παιδικό καρκίνο (και άλλες ασθένειες) με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Τέλος, έκανε αναφορά στην Κυπριακή και Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την υποχρέωση των αρχών να εφαρμόσουν την αρχή της συνετής πρόληψης και αποφυγής.

Οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης δεν κατάφεραν να αντιτάξουν αξιόλογο αντίλογο και δεν έπεισαν τους συγκεντρωμένους κατοίκους.

Για το λόγο αυτό, ο Δήμαρχος Λάρνακας αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι θα θέσει το θέμα ενώπιον της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου και πιθανόν ακόμα και να ανακαλέσουν την ήδη εκδοθείσα πολεοδομική άδεια.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία της υγείας και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Όταν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις πρέπει να αξιοποιούνται όσο κι αν αυτό στοιχίζει στις οποιεσδήποτε επιχειρήσεις.