Κάλεσμα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η αδιάκριτη απόδοση υπηκοοτήτων φαίνεται να προβληματίζει ακόμα και την Επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ κ. Vera Jourova.

Όπως αναφέρει η κ. Jourova στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο αριθμός των κρατών μελών που αποδίδει υπηκοότητα σε επιχειρηματίες τρίτων χωρών εάν αυτοί έχουν επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά στην χώρα, είναι αυξημένος. Μεταξύ των χωρών που αναφέρθηκαν ως παραδείγματα, η Κύπρος ήταν από τις πρώτες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι “εξαιρετικά ανήσυχη” για την κατακόρυφη αύξηση στην αδειών μακροχρόνιας παραμονή και απόδοση υπηκοοτήτων με συνοπτικές βραχύχρονες διαδικασίες σύμφωνα με την Τσέχα Επίτροπο, οι ανησυχίες της οποίας επικεντρώνονται στους σοβαρούς κινδύνους που δημιουργούνται σε σχέση με την ασφάλεια εντός της Ε.Ε. αλλά και άλλοι παράγοντες.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά γίνεται αναφορά σε «πρωτιά» της Κύπρου σε σχέση με επισφαλείς και σκιώδεις πρακτικές. Το σχέδιο ταχείας και κατ’ εξαίρεση απόδοσης υπηκοοτήτων έχει αποδόσει την Κυπριακή υπηκοότητα σε εκατοντάδες ξένους επενδυτές και τα μέλη των οικογενειών τους, χωρίς διαφάνεια ως προς τα ονόματα και τους ακριβείς λόγους που εμπίπτουν στα συγκεκριμένα κριτήρια του ειδικού σχεδίου για επενδυτές. Με την ίδια λογική, η Κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια ανταλλάζει και την στρατιωτική θητεία με την μεταφορά έδρας και οικονομικών δραστηριοτήτων των πλοιοκτητών στην Κύπρο.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δικαιώνεται και σε σχέση με την στάση που έχει τηρήσει και εκφράσει όλο αυτό το διάστημα και όσον αφορά την προσπάθειά της για τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας ώστε να δημοσιεύονται τα ονόματα όσον ατόμων αποκτούν κυπριακή υπηκοότητα κατ’ εξαίρεση. Ουδείς εκτός των Οικολόγων φαίνεται να ενοχλείται, καθώς η στάση των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων όταν το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κατέθεσε πρόταση νόμου στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εσωτερικών για διαφάνεια στην παραχώρηση των υπηκοοτήτων, ήταν απλά απορριπτική. Προσπάθεια που αντιμετώπισε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης Αναστασιάδη και καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων μόλις τον περασμένο Ιούλιο.

Άραγε έχουν κάτι να κρύψουν οι επενδυτές που γίνονται ελέω κυβέρνησης Αναστασιάδη, Κύπριοι υπήκοοι; Τυχαία η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος αναφέρεται στην διασφάλιση μη έκδοσης υπηκοοτήτων από κράτη μέλη σε εγκληματίες; Απαλλάξαμε κάποιους και από τον στρατό, το επόμενο προνόμιο ποιο θα είναι;