Οι αμμοφύλακες που περιπολούν και επιθεωρούν καθημερινά τις παραλίες είναι συνολικά μόνο δέκα. Σύμφωνα με γραπτή ενημέρωση της βουλής από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη ο αριθμός των αμμοφύλακων επιλέγεται ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε παραλία. 

Αυτά προκύπτουν από απάντησή του Υπ. Εσωτερικών κ. Πετρίδη σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργο Περδίκη όσον αφορά το κατά πόσο θα γίνουν νέες προσλήψεις αμμοφύλακων, δεδομένου ότι σε κάποιες επαρχίες το παραλιακό μέτωπο είναι ιδιαίτερα μεγάλο και σε πολλές περιπτώσεις παραμένει αφύλακτο.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε λυπηρό το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών απέρριψε το ενδεχόμενο νέων προσλήψεων αναφέροντας πως δεν υπάρχει η πρόθεση για πρόσληψη προσωπικού για αυτό τον σκοπό, ενόψει της προωθούμενης μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, απορρίπτοντας οποιαδήποτε ευθύνη καθώς η αρμοδιότητα αυτή μεταφέρεται στους αρμόδιους δήμους σε σχέση με τις παραλίες που εμπίπτουν στα διοικητικά τους όρια.

Περιμένοντας την μεταρρύθμιση για πολλά χρονιά, μένει ακόμα μια πολύ σοβαρή εκκρεμότητα, που αφορά την ασφάλεια των ακτών και παραλιών.