Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, χαιρετίσαμε χθες, μέσω του Προέδρου, κ. Γιώργου Περδίκη, τη διαφαινόμενη σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων, έναντι των τουρκικών προκλήσεων, ως ένα εξαιρετικά θετικό στοιχείο. Σήμερα οι δημόσιες δηλώσεις κάποιων πολιτικών αρχηγών φέρνουν στην επιφάνεια σημαντικές διαφωνίες που μας ανησυχούν.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες, πρώτιστο μέλημα όλων θα πρέπει να είναι η σαφής καταδίκη της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο. Ως εγγύτερο πεδίο για μια τέτοια σαφή τοποθέτηση αντιμετωπίζουμε την αυριανή άτυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών. Κάποιοι δυστυχώς θεωρούν δευτερεύον θέμα την καταδίκη της Τουρκίας, διότι κατά την άποψη τους δεν πρέπει να εμποδιστεί η επανέναρξη των συνομιλιών.

Αν η Τουρκία δεν έχει επιπτώσεις για τις παράνομες ενέργειές της, ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει υποστεί μια σημαντική ήττα. Αυτή την πραγματικότητα είναι που η κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει να καταστεί τοποθέτηση της Συνόδου. Μια θέση που θα εκπέμπει δηλαδή το μήνυμα προς τον ταραξία της περιοχής, ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θα αποτελέσουν πεδίο εκδήλωσης του μεγαλοϊδεατισμού του Ερντογάν.