Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, μετά από καταγγελίες που δέχθηκε για ψεκασμό χόρτων σε δήμο της μείζονος Λευκωσίας και σε κάποιες κοινότητες, αναγκάζεται να επανέλθει εκ νέου το μεγάλο αυτό θέμα που απασχολεί τους συμπολίτες μας και υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο του ψεκάσματος της βλάστησης με δηλητηριώδη ζιζανιοκτόνα και ειδικότερα από τις διάφορες τοπικές αρχές.

Ενώ οι περισσότεροι δήμοι έχουν υιοθετήσει προ πολλού την εισήγηση μας και χρησιμοποιούν μηχανικά ή χειρωνακτικά μέσα για τον περιορισμό της χαμηλής βλάστησης κατά μήκος των δρόμων, σε πάρκα και χώρους πρασίνου, παρατηρήθηκε πως δημοτικά συνεργεία εξακολουθούν επανειλημμένως να χρησιμοποιούν ζιζανιοκτόνα για να αντιμετωπίσουν την “ανεπιθύμητη” βλάστηση.

Το αισθητικό αποτέλεσμα της πρακτικής του ψεκάσματος του παρόδιου πρασίνου με ζιζανιοκτόνα, είναι το ωραίο πράσινο που στολίζει τους δρόμους και τα χωράφια μας να μετατρέπεται σ’ ένα μαραμένο κίτρινο χρώμα. Πέραν της αισθητικής ρύπανσης της φύσης, επηρεάζεται αρνητικά η υγεία των κατοίκων της περιοχής, το έδαφος και ο υδροφόρος ορίζοντας.

Καλούμε τις τοπικές αυτοδιοικήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο εργοδότησης έκτακτου προσωπικού, δίνοντας απασχόληση σε άνεργους με σκοπό την κοπή των χόρτων με μηχανικά και χειρωνακτικά μέσα, αντί να επιδοτούνται οι πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής ζιζανιοκτόνων. Με αυτό τον τρόπο, απασχολούνται νέοι άνεργοι, μένει το χρήμα στη χώρα μας και προστατεύεται το περιβάλλον.

Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε τι σημαίνει αειφόρος ανάπτυξη.