Τους καλοκαιρινούς μήνες το ποσοστό εγκατάλειψης κατοικίδιων ζώων αυξάνεται δυστυχώς, δραματικά. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι είναι απαράδεκτο τα κατοικίδια ζώα να εγκαταλείπονται λόγω διακοπών, αλλά και να αφήνονται κλειδωμένα στο σπίτι, ή παρατημένα σε βεράντες και ταράτσες σπιτιών.

Τονίζουμε ότι η υιοθεσία ενός κατοικίδιου ζώου συνεπάγεται από ηθικές αλλά και νομικές ευθύνες για τη διαβίωση, τη διατροφή και την ευημερία του. Για το λόγο αυτό άλλωστε ο σχετικός Νόμος 461/94 προνοεί ποινική δίωξη και χρηματικό πρόστιμο, έναντι περιπτώσεων εγκατάλειψης.

Γνωρίζουμε βεβαίως πως η νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων δεν αρκεί. Μείζονος σημασίας είναι η συνειδητοποίηση όλων, πως τα κατοικίδια ζώα δεν αποτελούν κάποιο είδος εποχιακού δώρου, το οποίο μετά την πάροδο του αρχικού ενθουσιασμού, μπορεί να εγκαταλειφθεί.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατό για την οικογένεια να πάει διακοπές συνοδεία του κατοικίδιου της, υπάρχει η δυνατότητα είτε να το αφήσει σε ειδικά ξενοδοχεία που πληρούν τις προϋπόθεσης της ποιοτικής διαβίωσης των ζώων, είτε σε κάποιο φιλικό σπίτι, όπου το ζώο θα τύχει της ίδιας φροντίδας

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό με τη δέουσα σοβαρότητα, τόσο με εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών όσο και με την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, με στόχο να σταματήσει το φαινόμενο της εγκατάλειψης των κατοικίδιων, που δε μας τιμά καθόλου ούτε ως κράτος ούτε ως πολίτες.