Ακόμη ένα περιστατικό παράνομου καψαλίσματος σημειώθηκε τα ξημερώματα σήμερα σε χωράφι δίπλα στο πάρκο γλυπτικής «Πετραίον» στον Μαζωτό της επαρχίας Λάρνακας. Όπως φαίνεται και σε φωτογραφίες που μας έστειλαν πολίτες, άνδρας καψάλιζε ξερά χόρτα τα χαράματα, οι καπνοί έπνιξαν την περιοχή με αποτέλεσμα στο σημείο να κληθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να κατασβήσει τη φωτιά.

Στο σημείο εντοπίστηκε από τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας – που έσπευσαν πρώτοι στον χώρο – άνδρας που έκαιγε τα χόρτα όπου του αναφέρθηκε πως η πράξη του είναι παράνομη, ενώ ο ίδιος δήλωσε άγνοια. Στη σκηνή μετέβησαν και αστυνομικοί.

Όπως ενημερωνόμαστε η υπόθεση (πέραν της μετάβασης των αστυνομικών στον χώρο) δεν προχώρησε καθώς δεν καταχωρήθηκε υπόθεση εναντίον του. Ενώ η Πυροσβεστική «παρέδωσε» τον ύποπτο – ο οποίος και ομολόγησε την πράξη του – ωστόσο η Αστυνομία, όπως πληροφορούμαστε, δεν έλαβε πληροφορίες από την Πυροσβεστική.

Σε δηλώσεις του ο Επαρχιακός Γραμματέας Λάρνακας κ. Γιώργος Χαραλάμπους, ανέφερε πως «δεν είναι λίγα τα περιστατικά παράνομων καψαλισμάτων που παρατηρούνται σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Δυστυχώς ορισμένοι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται όχι μόνο πως αυτή τους η ενέργεια είναι παράνομη, αλλά και το κακό που προξενούν στο περιβάλλον και στον γύρο χώρο. Το γεγονός πως παρατηρούνται και φαινόμενα κακής συνεννόησης μεταξύ της Αστυνομίας και των διαφόρων υπηρεσιών για να προωθούνται αυτές οι υποθέσεις στα δικαστήρια, δυσχεραίνει το πρόβλημα καθώς δεν επιβάλλονται παραδειγματικές ποινές για εξάλειψη του παράνομου φαινομένου του καψαλίσματος. Πέραν όμως της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, πρέπει να δίνεται και μεγάλη βαρύτητα στο θέμα της πρόληψης τους με τη σωστή ενημέρωση για αποφυγή επιζήμιων δραστηριοτήτων. Πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους τους δραστήριους πολίτες που αντιδρούν άμεσα και βοηθούν στην πρόληψη της ανεξέλεγκτης επέκτασης πυρκαγιών στην κυπριακή ύπαιθρο».

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης έχει καταθέσει εδώ και χρόνια πρόταση νόμου απαγορεύει σταδιακά την καύση κλαδεμάτων και ποκαλαμιών. Η πρόταση αυτή εκκρεμεί ακόμη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος λόγω αντιδράσεων επηρεαζόμενων ομάδων πίεσης.