Με την ιδιότητα του δικηγόρου, μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, ζητώ την άμεση δημόσια ανακοίνωση της θέσης του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου σχετικά με τις πολύ σοβαρές καταγγελίες του συναδέλφου κ. Νίκου Κληρίδη, που περιέχονται στην πρόσφατη επιστολή του προς τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, αναφορικά με καταγγελλόμενη ενδεχόμενη διαπλοκή μελών του Δικαστικού Σώματος με γνωστά δικηγορικά γραφεία της Λευκωσίας, τα οποία κατονομάζει.

Το παρόν αίτημα στηρίζεται στα πιο κάτω:

1. Η καταγγελία του συναδέλφου συνταράσσει συνθέμελα την κοινή γνώμη και την εμπιστοσύνη του προς τον θεσμό της Δικαιοσύνης. Δημιουργεί δε εύλογες αμφιβολίες ως προς το αδιάβλητο της απονομής της διακαιοσύνης λόγω σχέσεων Μελών του Δικαστικού Σώματος με το οικονομικό κατεστημένο. Επιπλέον εμφανίζει σκιές στην ευρύτερη κοινή γνώμη έναντι του Δικηγορικού Σώματος, το οποίο ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος έχει καθήκον να διαφυλάσσει.

2. Τα γεγονότα στα οποία ο συνάδελφος Νίκος Κληρίδης αναφέρεται και ενδεχόμενα άλλα παρόμοια γεγονότα, τα οποία ίσως παραλείπει προς το παρόν να αναφέρει, ήταν γνωστά και αδιαλείπτως συζητούνται ευρέως και δυσμενώς μεταξύ των συνναδέλφων δικηγόρων και άλλων μελών του νομικού κόσμου. Σίγουρα δεν μπορούσαν να διαφεύγουν της γνώσης του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Γι’ αυτό τον λόγο δημιουργούνται εύλογες υποψίες για τους λόγους για τους οποίους ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος διαχρονικά παρέλειπε, και συνεχίζει να παραλείπει να προχωρεί αυτεπάγγελτα στη διερεύνησή τους, με σκοπό να μη διευρύνεται η γενίκευση του καταγγελθέντος φαινομένου. Γι’ αυτό, απαιτείται άμεση εξήγηση στα Μέλη του δικηγορικού κόσμου, με έκτακτη Γενική Συνέλευση ή άλλως πως, και σχετική πρακτική ανάληψη ευθυνών. Σε αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείεται η εμφάνιση σκιών και σχετικά με παραλείψεις και ενδεχόμενες ενέργειες συγκάλυψης γεγονότων από αξιωματούχους του Δικηγορικού Σώματος.

3. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το Ανώτατο Δικαστήριο και ο Πρόεδρός του, τα εμπλεκόμενα δικηγορικά γραφεία, πολιτικά κόμματα και άλλοι… έχουν ήδη δημοσιοποιήσει την αντίστοιχη θέση τους. Δεν νοείται ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος να αναβάλλει την έκδοση της δικής του θέσης. Γι’ αυτό ζητώ την άμεση τοποθέτηση του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου επί της ουσίας του πολύ σοβαρού θέματος που έχει, επιτέλους, προκύψει.

Χρίστος Χ. Ιωσηφίδης, 

Μέλος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών