Την Παρασκευή 30/04 η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε (πλην ΕΛΑΜ) το κυβερνητικό νομοσχέδιο που επιτρέπει την καθυστέρηση της πληρωμής του μνημονικού τέλους εταιρειών των 350 εύρω χωρίς επιβάρυνση μέχρι το τέλος του χρόνου.  Το μέτρο διευκολύνει χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης λόγω κορωνοϊού.

Δυστυχώς η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου απέρριψε την εισήγηση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολίτων κ. Γιώργου Περδίκη να προωθηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση ταυτόχρονα η πρόταση νόμου του Κινήματος που καταργεί οριστικά την καταβολή του τέλους των 350 ευρώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. «Η αναβολή μέχρι το τέλος του χρόνου δεν είναι αρκετή για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Γι’ αυτούς και η πιο μικρή ελάφρυνση, είναι μεγάλη», είπε ο κ. Περδίκης.

Οι μικρές επιχειρήσεις δεν τυγχάνουν επαρκούς στήριξης και διατυπώνουν δικαιολογημένα παράπονα.  

Ζητούμε από την Κυβέρνηση να εφαρμόσει ειδικά μέτρα για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις όπως π.χ. δωρεάν τεστ, μάσκες κλπ. Επίσης περιμένουμε να εφαρμοστούν ειδικά μέτρα χορηγιών και να μην επιμένει η Κυβέρνηση στις εγγυήσεις για νέα δάνεια από τις τράπεζες.

Τέλος είναι πολύ σημαντικό η Κυβέρνηση να αποφασίσει την επιχορήγηση ή στήριξη της μείωσης των ενοικίων. Η παράταση της έκτακτης νομοθεσίας για το πάγωμα των εξώσεων είναι ημίμετρο.