Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τάσσεται διαχρονικά σταθερά υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας. Σε όλες τις περιπτώσεις που τα τελευταία 17 χρόνια ετέθη ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόταση νόμου για υιοθέτηση συστήματος οριζόντιας ψηφοφορίας είτε σε εθνικές εκλογές είτε σε τοπικές, είτε σε ολόκληρο ψηφοδέλτιο, είτε για ψηφοδέλτιο επικρατείας, εμείς πάντα ψηφίζαμε υπέρ.

Πρόκειται για καθολική απαίτηση της κυπριακής κοινωνίας την οποία θεωρούμε πως η βουλή πρέπει να την υιοθετήσει. Με συντριπτική πλειοψηφία, η κοινή γνώμη συμφωνεί στην υιοθέτηση ενός συστήματος οριζόντιας ψηφοφορίας, όπως έχει διαφανεί πρόσφατα σε δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας.

Παρ’ όλα αυτά, τέσσερα μόνο κοινοβουλευτικά κόμματα ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να υπερψηφίσουν την πρόταση νόμου. Έκκληση μας ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προς το Κ.Σ. ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ, να μελετήσουν και να σεβαστούν την απαίτηση της κοινής γνώμης, να εξετάσουν αποτελέσματα χωρών που εφάρμοσαν την οριζόντια ψηφοφορία όπως το Λουξεμβούργο και να δουν θετικά την πρόταση νόμου των Οικολόγων.

Σεβόμαστε την θέση αρχής των κομμάτων ΑΚΕΛ – ΕΛΑΜ . Προφανώς τα δυο αυτά κόμματα θεωρούν ότι μόνο όσοι πολίτες έχουν απόλυτη και φανατική θέση υπέρ ενός κόμματος δικαιούνται να ψηφίζουν. Θέλουμε να θέσουμε υπόψη των ηγεσιών των κομμάτων που δεν βλέπουν θετικά την πρόταση νόμου και δεν θα στηρίξουν την οριζόντια ψηφοφορία, ότι με τη άρνηση τους ουσιαστικά οδηγούν τον λαό ακόμα πιο βαθιά την απόγνωση και την αποχή.

Άδωνις Γιάγκου

Β’ Αντιπρόεδρος Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών