Το Εθνικό Συμβούλιο που συνεδρίασε ψες απλά και μόνο για να ακούσει το γνωστό αφήγημα του Προέδρου Αναστασιάδη, αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά κατώτερο των περιστάσεων.

Η κρίση στην Κυπριακή ΑΟΖ και στην Ανατολική Μεσόγειο  με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, παγιώνεται. Πανηγυρίζουν οι κυβερνώντες γιατί θα προσφύγουν στο δικαστήριο της Χάγης, μια ενέργεια που δεν έχει κανένα αποτρεπτικό χαρακτήρα πέραν του γεγονότος ότι καθυστέρησε δραματικά να προχωρήσει.

Κατά αναλογία σε δώδεκα μήνες να αναμένουμε άραγε την αντίδραση της κυπριακής δημοκρατίας για τις ενέργειες της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κρήτης και της Λιβύης;

Με τέτοιους ρυθμούς θα χάσουμε την ΑΟΖ και δεν θα το καταλάβουμε.

Επιπλέον δυστυχώς ο Πρόεδρος αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει στην κατάληξη σε ορούς αναφοράς αν δεν αποσυρθούν τουρκικά πλοία από την Κυπριακή ΑΟΖ και αποσυρθούν τα σχέδια του ψευδοκράτους για την Αμμόχωστο. Αντίθετα δηλώνει έτοιμος να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή , χωρίς την συμμετοχή της ΕΕ.

Αρνήθηκαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να συζητήσουν το θέμα της Αμμοχώστου και το θέμα των αμυντικών δυνατοτήτων της κυπριακής δημοκρατίας. 

Η κατάσταση είναι κρίσιμη ακόμα κι αν δεν φαίνεται η κρισιμότητα της, δεν μπορούμε να κοιμούμαστε «τον ύπνο του δίκαιου» μέχρι τις εκλογές στο ψευδοκράτος.

Και μετά τι; Υπάρχει σχέδιο; Υπάρχει προετοιμασία.

Γι’ αυτά έπρεπε να συζητήσει και αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο.