Με μονοψήφιο αριθμό ανάκλησης υπηκοοτήτων φέρεται – σύμφωνα με δημοσιεύματα-  να προχωρεί το Υπουργικό Συμβούλιο αύριο σε μια ύστατη απόπειρα να καθαρίσει το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με το θέμα των πολιτογραφήσεων.

Η Κυβέρνηση ελπίζει πως με ένα «ξεσκόνισμα» θα καταφέρει να ξεπλύνει το όνομα της χώρας μας που διασύρεται διαρκώς στο εξωτερικό, αν και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραμένει υπέρμαχος των πολιτογραφήσεων λόγω «συμβολής τους στην ανάπτυξη της χώρας» όπως ισχυρίζεται.

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν η στάση και η εμπλοκή του Αρχιεπισκόπου στην πολιτογράφηση «εξπρές» του Μαλαισιανού καταζητούμενου επιχειρηματία Τζο Λόου, ο οποίος με δυο επιστολές του προς τον τότε υπουργό Εσωτερικών, εξασφάλισε την υπηκοότητα του επενδυτή του. Το γεγονός ότι αυτός προσέφερε ένα σημαντικό ποσό στη θεολογική σχολή επιδεινώνει την θέση του Αρχιεπίσκοπου και της κυβέρνησης.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζουμε το γεγονός πως γι’ ακόμη μια φορά – δυστυχώς – ο Αρχιεπίσκοπος συμπεριφέρθηκε, όχι ως Ιεράρχης, αλλά ως επιχειρηματίας που βλέπει μόνο το κέρδος έναντι οποιουδήποτε κόστους,

Τονίζουμε πως οι ενέργειες της Κυβέρνησης δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετές. Ανάμεσα στις χιλιάδες υπηκοοτήτων, που απλόχερα η Κυβέρνηση παραχώρησε, ξεχωρίζουν μόλις μερικές για να τις οποίες έπρεπε ήδη να είχαν ανακληθεί, ανάμεσά τους και εκείνες του καταζητούμενου επιχειρηματία ανά το παγκόσμιο Τζο Λόου και των Καμποτιανών.

Η ανάκληση υπηκοοτήτων των προβληματικών και ύποπτων περιπτώσεων πρέπει να γίνει άμεσα.

Η μόνη λύση στην κατρακύλα είναι η διαφάνεια. H Βουλή πρέπει να ψηφίσει άμεσα την πρόταση Νόμου που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα αλλά και σε ό,τι αφορά τα γραφεία που κάνουν αυτή τη δουλειά αλλά και τις επενδύσεις.