Επανέρχεται  στην επικαιρότητα από την τοπική αρχή του Δήμου Πάφου το σοβαρότατο θέμα των αστέγων της Κύπρου. Δυστυχώς οι άστεγοι στην Κύπρο, εν έτη 2019, ζουν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα παραπήγματα και εύλογα γεννιούνται ερωτήματα σε σχέση με τον ακριβή αριθμό των αστέγων που υπάρχουν ανά επαρχία, ποιοι λόγοι οδήγησαν τους ανθρώπους στην κατάσταση αυτή, ποια μέτρα λαμβάνονται για την παροχή βοήθειας στα άτομα αυτά και ποια μέτρα λαμβάνονται για την ουσιαστική στήριξη των ανθρώπων αυτών, ώστε να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό. Φτάσαμε στο σημείο να μετρούμε και νεκρούς. 

Με λύπη  μας διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχει ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική για τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες. Αυξάνονται οι άστεγοι στην Κύπρο, τη στιγμή που το κράτος δεν έχει στεγαστικά προγράμματα για τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, ενώ το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι δεν πραγματοποιεί πολιτική επαρκούς στήριξης για αυτές τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας

Με λύπη παρατηρούμε ότι οι απαντήσεις που δίνονται από τις αρμόδιες αρχές π.χ. στην περίπτωση της Πάφου, είναι ανεπαρκείς και απαράδεκτες.

Η στεγαστική πολιτική είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που απασχολούν σήμερα την Κύπρο και είναι άμεσα συνυφασμένο με το θέμα των αστέγων, την πρώτη κατοικία, το δικαίωμα απόκτησης στέγης και τα ψηλά ενοίκια . Πολλά από τα πιο πάνω αναφερόμενα ζητήματα έχουν να κάνουν με το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθείται και το πολυδιαφημιζόμενο success story . Καλέσαμε την κυβέρνηση εδώ και καιρό  να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στεγαστική πολιτική, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα κατάσταση.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι ένας άνθρωπος όταν είναι άστεγος, με ότι αυτό συνεπάγεται, για να βρίσκεται στον δρόμο και χωρίς στέγη, θα υπάρχει λόγος. Ως εκ τούτου, η πολιτική του κράτους οφείλει άμεσα να εκσυγχρονιστεί και να καταρτιστεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας σήμερα, για να λειτουργήσουν προς μια κατεύθυνση, αναμένουν ενημέρωση από άλλες κρατικές υπηρεσίες όπως για παράδειγμα την αστυνομία ή τα νοσοκομεία. Αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να σταματήσει άμεσα. Θέλουμε πιο δραστήριες και ευκίνητες υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας.

Συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στην κρίση των αστέγων, αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κ. Γιώργο Περδίκη θα συμμετέχει στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει το Κίνημα ΕνΕΡΓΩ στη Λεμεσό, το Σάββατο 31/8 στις 7:00 το απόγευμα έξω από το Διοικητήριο στη Λεμεσό.