Αλεξάνδρα Ατταλίδου – Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών συζητήθηκαν δύο θέματα. Το πρώτο θέμα αφορούσε τον διοικητικό χειρισμό εργαζόμενης ΑμΕΑ στο ΡΙΚ. Μετά την διερευνητική επιστολή της Επιτρόπου Διοικήσεως, μέσα από την οποία, ως προκαταρκτικό συμπέρασμα, καταγράφεται η απαξιωτική συμπεριφορά της διοίκησης του ΡΙΚ, προς το εν λόγω άτομο, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου απολογήθηκε για την άστοχη έκβαση του εν λόγω χειρισμού και δεσμεύτηκε για την ανάκληση των όποιων αλλαγών στα καθήκοντα της εργαζομένης.

Η Βουλεύτρια το Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου, χαιρέτησε την στάση του κ. Κέντα, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία της σε σχέση με τη στάση του διευθυντικού προσωπικού του ΡΙΚ, ως προς την άρνηση της παραδοχής ότι ο συγκεκριμένος χειρισμός συνιστούσε δυσμενή διάκριση. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Διευθυντής Ειδήσεων του ιδρύματος, κ. Γιάννης Νικολάου, ανακοίνωσε την παραίτησή του από τα εν λόγω καθήκοντά και το ΡΙΚ. Σε ότι αφορά το δεύτερο θέμα συζήτησης, αυτό αφορούσε τον «Χάρτη των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων για μία μη ρατσιστική και συμπεριληπτική κοινωνία» και τον ρόλο των κοινοβουλευτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου στην Κύπρο.

Με αφορμή την έξαρση των ακραίων περιστατικών βίας των τελευταίων εβδομάδων και την έξαρση του ρατσιστικού λόγου στη δημόσια συζήτηση των τελευταίων μηνών, το σύνολο των παρευρισκομένων διαπίστωσαν από κοινού την ανάγκη υπογραφής της συγκεκριμένης χάρτας από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Η εκπρόσωπος της ΓΥ.Κ.Ο., Έφη Ξάνθου, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα προωθήσει άμεσα το αίτημα της οργάνωσης για υπογραφή του εν λόγω «χάρτη», στην ηγεσία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.


Σταύρος Παπαδούρης – Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου
Στο τραπέζι της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου τέθηκε το ζήτημα για την ανάγκη λήψης προστατευτικών μέτρων για τους καταναλωτές από την πρόσφατη αύξηση, καθώς και την πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των δανειστικών επιτοκίων σχετικά με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και την αδυναμία των δανειοληπτών να ανταποκριθούν σε αυξημένες δόσεις.

Ο βουλευτής του Κινήματος μας και μέλος της Επιτροπής Εμπορίου κ. Σταύρος Παπαδούρης επισήμανε πως δυστυχώς η νομοθετική εξουσία ήτοι η Βουλή, δεν μπορεί να επεμβαίνει στην ιδιωτική εξουσία. Προς τούτο, προτείνει δύο επιλογές για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η μια επιλογή είναι τα πιστωτικά ιδρύματα να απορροφήσουν το κόστος της αύξησης των επιτοκίων και η δεύτερη επιλογή, το κράτος να παρέχει επιδοτήσεις εκεί που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα.

Στη συνέχεια, έθεσε ερώτημα προς την τράπεζα Κύπρου, αν υπάρχει επιλογή που παραμένει το συνολικό κόστος σταθερό ή έχει την δυνατότητα να το μειώσει και να αναφερθεί το συγκεκριμένο σχέδιο. Η Τράπεζα Κύπρου απάντησε πως διατίθενται γενικά και ειδικά σχέδια που αφορά ανάλογα την κάθε περίπτωση. Σημειώνεται πως με βάση στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο στην Κύπρο το επιτόκιο νέων καταναλωτικών δανείων προς νοικοκυριά με κυμαινόμενο επιτόκιο και περίοδο αρχικού καθορισμού επιτοκίου έως ένα έτος ανήλθε στο 5,51%, σε σχέση με 8,41% στην Ευρωζώνη.