Σταύρος Παπαδούρης – Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου

Στις 21/11/2023 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου συζητήθηκε το αυτεπάγγελτο θέμα που έγραψε ο βουλευτής του Κινήματος μας «Η πορεία υλοποίησης των έργων στη Λεμεσό τα οποία εντάσσονται στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους». Ο βουλτυτής του Κινήματος μας κ. Παπαδούρης ανέφερε πως κληρονομήσαμε μια καλή βάση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Για να δουλέψει αυτή η βάση θέλουμε αρχικά ένα καλό οδικό δίκτυο, υπηρεσίες και στήριξη. Για το οδικό δίκτυο δυστυχώς έχουμε καθυστερήσεις. Όσων αφορά τις υπηρεσίες, πολύς κόσμος που μετακομίζει στα χωρία επιστρέφει πίσω γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες υπηρεσίες. Η κυβέρνηση έπρεπε πρώτα να μεριμνήσει με χορηγίες για την επιχειρηματικότητα, ούτως ώστε να μπορεί να στήριξη στην καθημερινότητα των κατοίκων. Τέλος, εκπρόσωπος της Προεδρίας ανέφερε πως σε λίγους μήνες θα διοριστεί Επίτροπος Ορεινών Περιοχών.

Σταύρος Παπαδούρης – Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών

Την περασμένη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών συζητήθηκε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο κ. Παπαδούρης τόνισε «πως έχουν τεθεί κάποιοι στόχοι, η εργατική ειρήνη στο θέμα χειρισμού της ΑΤΑ φτάσαμε σε ένα αποδεκτό σημείο τουλάχιστο, εργασιακό περιβάλλον, δίκαιες και ικανοποιητικές απολαβές, ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού της χώρας και θέμα ιεραρχίας. Όσων αφορά τις δίκαιες και ικανοποιητικές απολαβές, θα ήθελα την προσέγγιση σας, έχουμε 2 άξονες που πρέπει να εξετάσουμε αρχικά την σχέση αμοιβής μεταξύ υπαλλήλων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και η σχέση με το κόστος ζωής». Ακόμη, έθεσε το ερώτημα πως είναι άξιο απορίας γιατί φτάσαμε στο σημείο να είναι αποδεκτό από όλους μας, ότι ο Κύπριος δεν δέχεται να κάνει κάποιες εργασίες.

Βίντεο από τοποθετήσεις των Βουλευτών του Κινήματος στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κατάθεση προφορικής τροπολογίας από τον Βουλευτή του Κινήματος κ. Σταύρος Παπαδούρηςπου αφορά τον οργανισμό χρηματοδοτήσεως στέγης. Ο κ. Παπαδούρης ζητά να ενημερώσουν την Επιτροπή εκ των προτέρων για την πρόθεση τους ως προς το τι δάνεια θα πουληθούν και τι ακίνητα αφορούν.

Τοποθέτηση Σταύρου Παπαδούρη για τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγη

“Το ερώτημα που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι αν θέλει ο οργανισμός να λύσει το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει, με σωστές διαδικασίες. Υπάρχει ο κώδικας και η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας που βασίζεται στις αναδιαρθρώσεις. Δυστυχώς η εμπειρία μας έδειξε πως ο οργανισμός δεν κατάφερε τόσο καιρό να βρει λύσεις”.

Τοποθέτηση Σταύρου Παπαδούρη στην ολομέλεια για την Οικοτεχνία

” Ο απώτερος σκοπός είναι να μην προσπαθήσουμε να περιορίσουμε ότιδηποτε στο θέμα της οικοτεχνίας. Νιώθω ότι φτάσαμε σε ένα σημείο που δεν θα το περιορίσουμε αλλά θα το ενισχύσουμε. Η προσπάθεια είναι για να βοηθήσουμε τις μονάδες ατόμων που ξεκινούν αυτή την ενασχόληση.”

Τοποθετήσεις Χαράλαμπου Θεοπέμπτου στην ολομέλεια για τις κοινωνικές επιχειρήσεις

Ο βουλευτής του Κινήματος κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου εξηγεί την τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αλλά και τον σκοπό του περί Κοινωνικών Επιχειρήσεων Τροποποιητικός νόμο του 2023.

“Πραγματικά εύχομαι να λειτουργήσει η νομοθεσία για τις κοινωνικές επιχειρήσεις. Θα έχει πολύ μεγάλη επίδραση στην κοινωνία και θα βοηθήσει πολλούς από τους συμπολίτες μας. Πάνω από 10% του εργατικού δυναμικού στην ΕΕ εργάζεται σε κοινωνικές επιχειρήσεις. Πρώτιστο μέλημα των κοινωνικών επιχειρήσεων είναι η κοινωνία και το περιβάλλον”.