Στις 26 Φεβρουάριου έχει διευθετηθεί η συνάντηση μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί, υπό το βάρος της διαπίστωσης ότι παραμένει πλήρης διαφωνία για το ποιες ήταν οι συγκλίσεις στις μεταξύ τους συνομιλίες τα τελευταία πέντε χρονιά και στις ακριβείς πρόνοιες των παραμέτρων Γκουντέρες. Προφανώς δεν υπάρχει το έδαφος για ουσιαστικές συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού. Ροκανίζουν το χρόνο, γιατί ο χρόνος εργάζεται υπέρ των τουρκικών σχεδίων.

Δυστυχώς η Ελληνοκυπριακή ηγεσία κάνει ότι είναι δυνατόν για να διευκολύνει το έργο των Τούρκων. Τελευταίο δείγμα μιας πολιτικής αυτοχειρίας είναι η επιμονή κάποιων – εν προκειμένω του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ – να φέρει πρόταση για δημιουργία ταμείου εμπιστεύματος (escrow account) για τους Τουρκοκυπρίους, στη βάση της σύγκλισης Χριστόφια- Ταλάτ, που αφορά τον διαμοιρασμό των κερδών από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων.

Αυτό είναι μια πολύ κακή ιδέα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε, πριν από τη λύση του Κυπριακού και μονομερώς, τις οποιεσδήποτε συγκλίσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εγκληματικό να μην ικανοποιούνται μέσω του ταμείου οι δικαιολογημένες απαιτήσεις των προσφύγων και άλλων ιδιοκτήτων γης στα κατεχόμενα, των θυμάτων της οικονομικής κρίσης, των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού κ.ο.κ., στο όνομα της ικανοποίησης των παράνομων και παράλογων απαιτήσεων της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας.