Η εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς καθημερινά τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται ραγδαία ανά το παγκόσμιο. Μετά τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ευρώπη σειρά έχει τώρα και η Κύπρος που μετρά δύο κρούσματα μέχρι στιγμής.

Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή να μην μας κυριαρχήσει ο πανικός, άλλα ούτε και να υποτιμούμε την κατάσταση. Καλούμε όλους και όλες να ακολουθήσουν τις οδηγίες και συστάσεις του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης που εξέδωσαν οι αρμόδιες αρχές.

Πρέπει όμως και οι αρχές να επιδείξουν περισσότερη σοβαρότητα και συνέπεια στις ανακοινώσεις τους. Δεν μπορούν για παράδειγμα να ανακοινώνεται ο αυτοπεριορισμός όσων ταξίδευαν στην Ελλάδα και στη Βρετανία και σε τέσσερις ώρες να αλλάζει η οδηγία, αφού όμως οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στο σπίτι τους. Ούτε γίνεται να μπλοκάρεται το 1420 επειδή δεν έγινε πρόνοια για περισσότερες τηλεφωνικές γραμμές. Ούτε να μένουν από αποθέματα αναλώσιμων τα ίδια τα νοσοκομεία κ.ο.κ.

Για να είναι αξιόπιστο το Υπουργείο υγείας πρέπει να είναι και σταθερό, σοβαρό και υπεύθυνο στην επικοινωνία του με τους πολίτες.  

Η κατάσταση ναι μεν είναι δύσκολη όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι τραγική και ανεξέλεγκτη. Ήδη φαίνεται να διακρίνονται και οι πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία από την εξάπλωση του κορονοϊού. Η Κυβέρνηση οφείλει να προβλέψει και να λάβει μέτρα, χωρίς πανικό και χωρίς βεβαίως να επιτραπεί σε κάποιους να ευνοηθούν ή να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ευελπιστούμε οι Κύπριοι πολίτες να τηρήσουν μια συνετή και σώφρων υπεύθυνη στάση η οποία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ας επιδείξουν όλοι και όλες την μεγίστη κοινωνική υπευθυνότητα και ωριμότητα ούτως να αποφευχθούν τα χειρότερα και να μην μετρήσουμε περισσότερα κρούσματα.