Παρά τις έντονες κινητοποιήσεις για την παράνομη εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε ταράτσα πολυκατοικίας στη Δερύνεια, χωρίς προηγουμένως να εξασφαλιστεί σχετική άδεια από την τοπική αρχή όπως προνοεί η νομοθεσία και αφού η ίδια εταιρεία επιχείρησε να εγκαταστήσει κεραία κινητής τηλεφωνίας δίπλα από Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο, τώρα παρατηρούμε πως οι αυθαίρετες εγκαταστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας (ΚΚΤ) συνεχίζονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού μας.

Το Σάββατο 21/09/19 στελέχη του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, συμμετείχαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, των κατοίκων της κοινότητας Μεσόγης καθώς και της τοπική αρχής, οι οποίοι έχουν εκφράσει έντονα τις ανησυχίες τους για τα 10 περιστατικά καρκίνου σε κάτοικους της περιοχής.

Σε δηλώσεις του κατά τη διαρκείας της διαμαρτυρίας ο επαρχιακός γραμματέας του Κινήματος στη Πάφο κ. Ανδρέας Ευλαβής είπε ότι «Όταν ο κόσμος αντιληφθεί ότι η υγεία είναι υπεράνω όλων, υπεράνω κομμάτων και συμφερόντων τότε θα έχουμε μέλλον σ’ αυτό τον τόπο».

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διαχρονικά αγωνίζεται εναντίον της αυθαίρετης τοποθέτησης των ΚΚΤ, ιδιαίτερα εντός οικιστικών περιοχών. Στεκόμαστε σταθερά και με συνέχεια για δεκαετίες στο πλάι των κατοίκων των επηρεαζόμενων περιοχών.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών απαιτούμε από την πολιτεία να βάλει τέλος στον άναρχο τρόπο εγκατάστασης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Για το σκοπό αυτό έχουμε καταθέσει προτάσεις νομού οι οποίες εκκρεμούν για συζήτηση. Επαναλάβαμε πολλές φορές ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η ύπαρξη πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας για την εγκατάσταση τους, ενώ θα πρέπει να προβλέπονται συστηματικοί έλεγχοι για την τήρηση των επιτρεπόμενων επιπέδων Η/Μ ακτινοβολίας.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί τη Βουλή να προωθήσει προς ψήφιση τις προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν απο το Κίνημα για την μείωση του ύψους των ορίων εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας και για την καθιέρωση αυστηρών κριτηρίων για τη χωροθέτηση τους.