Η κυβέρνηση παρά την προσπάθειά της να παρουσιαστεί ως μετριοπαθής, ευρωπαϊκή, και υπερασπιζόμενη ένα σύγχρονο τρόπο διακυβέρνησης, δυσκολεύεται να κρατήσει ακόμα και τα προσχήματα.

Ενόψει εκλογών όλο και περισσότερα είναι τα αιτήματα που φτάνουν στη Βουλή από την κυβέρνηση και αφορούν την αποπαγοποίηση θέσεων προαγωγής σε ήδη υψηλά αμειβόμενα στελέχη του δημοσίου τομέα. Φαίνεται πως η πιο παλιές, μικροκομματικές πρακτικές είναι χρήσιμες για τους κυβερνώντες, όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Πιθανώς αυταπατώνται ότι κινήσεις σαν αυτές θα περάσουν στα ψιλά, ξεχνούν όμως πως η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων και των ανέργων, μόνο ως πρόκληση εκλαμβάνει τα προεκλογικά δώρα στον κομματικό μηχανισμό εντός του κράτους.

Ήδη πέραν των 2.7 εκατομμυρίων ευρώ θα αυξηθεί το κρατικό μισθολόγιο με ακόμα πιο μεγάλες απώλειες σε βάθος χρόνου, χωρίς να προσληφθούν νέοι εργαζόμενοι και σε βάρος της πραγματικής ανάπτυξης και οικονομίας.

Δε μπορούμε ταυτόχρονα, να μη σταθούμε στα αποτελέσματα της έκθεσης της ΕΔΥ και ιδίως σε όσα επισημαίνονται από τον ίδιο τον Πρόεδρο της, κ. Παπαγεωργίου, για τον τρόπο και τα εργαλεία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας ξεψύχησε μετά τη γνωστή συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ που απελευθέρωσε τις προαγωγές των δημοσιών υπαλλήλων.

Εμείς προκαλούμε και καλούμε την κυβέρνηση αν τολμά να επαναφέρει τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, όπως υποσχέθηκε αφού έλαβε υπόψη τις τροπολογίες των κομμάτων. Αλλά προφανώς κυβέρνηση και κόμματα φοβούνται να συζητήσουν αυτό το θέμα παραμονές των εκλογών.

Απαιτείται άμεσος επανασχεδιασμός του τρόπου αξιολόγησης των λειτουργών της δημόσιας υπηρεσίας, ώστε τα αποτελέσματα να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να αποτελούν ένα ουσιαστικό εργαλείο στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και όχι να είναι απλά μια σφραγίδα “εξαίρετων”, κενή περιεχομένου.