Υπάρχει περιθώριο για γόνιμο διάλογο, σύμφωνα με την κυβέρνηση στα θέματα παιδείας, ωστόσο, δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει οποιαδήποτε καν σκέψη για ακύρωση των προηγούμενων αποφάσεων που αφορούν τις απαλλαγές των εκπαιδευτικών από το διδακτικό χρόνο.

Εκείνο που συμπεραίνεται εύκολα από τα χθεσινά, είναι η επιμονή της κυβέρνησης σε μια άτεγκτη στάση.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών συμφωνούμε ότι υπάρχει ανάγκη για εξορθολογισμό του διδακτικού χρόνου και διαφοροποίηση στο σημερινό σύστημα απαλλαγών, ώστε να εξοικονομηθούν χρήσιμοι πόροι για πρόσληψη επιπλέον ειδικοτήτων όπως για παράδειγμα εκπαιδευτικών ψυχολόγων, κοινωνιολόγων, κοινωνικών λειτουργών κ.ο.κ., εφόσον εφαρμοστούν όμως οι θεσμοθετημένες διαδικασίες.

Η αποδοχή του πλαισίου στο οποίο πρέπει να διεξαχθεί συζήτηση, αφορά και το θέμα των εκατοντάδων αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε διάφορες θέσεις εκτός εκπαίδευσης, ακόμα και εκτός του Υπουργείου Παιδείας, για να εξοικονομηθούν πόροι για την παιδεία.

Καλέσαμε το Υπουργικό Συμβούλιο να κινηθεί στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος και την απόσυρση των προηγούμενων του αποφάσεων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είδαμε να συμβαίνει. Από πού πηγάζει άραγε η βεβαιότητα της κυβέρνησης η οποία, δια στόματος του εκπροσώπου της, διατείνεται ότι τα σχολεία θα ανοίξουν, την ώρα που η κατάσταση στην παιδεία δείχνει πιο κρίσιμη από ποτέ;

Εμείς ευχόμαστε τις δύο αυτές μέρες των διαπραγματεύσεων να βρεθεί λύση και να μην κλείσουν τα σχολεία πριν καν ανοίξουν. Καλούμε κυβέρνηση και εκπαιδευτικούς να χαμηλώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης και των απαιτήσεων, για να υπάρξει επιτέλους θετική κατάληξη.