Η Μαρία Κολά Γενική Γραμματέας της Γυναικείας Οργάνωσης Οικολόγων ΓΥΚΟ, συμμετείχε στο συνέδριο ως υπότροφος του «Queen’s Commonwealth Trust» (QCT). Για πρώτη φορά δόθηκε υποτροφία μέσω της Κοινοπολιτείας για το θεσμό του «One Young World». Η Μαρία έλαβε την τιμητική διάκριση ανάμεσα σε άλλους 53 νέους από χώρες της Κοινοπολιτείας και διακρίθηκε ανάμεσα σε 5,000 αιτητές και αιτήτριες για τη δουλειά της στο θέμα της μείωσης των πλαστικών μιας χρήσης. Παρέλασε μαζί με τους άλλους 52 νέους και νέες και κράτησε τη σημαία της Κύπρου μαζί με τις σημαίες των άλλων χωρών της Κοινοπολιτείας.

Όπως εξηγεί στο ΚΥΠΕ, η διαδικασία επιλογής ήταν μεγάλη και χρονοβόρα, αφού οι αιτήσεις είχαν κατατεθεί το Μάιο και απαιτούσαν πολλή προσοχή.

«Αξίζει να σημειωθεί πως η επιλογή έγινε απευθείας από την οργανωτική ομάδα του «One Young World», κάτι που σημαίνει πάρα πολλά, αφού η επιλογή των 53 εκπροσώπων του θεσμού QCT, έγινε ανάμεσα σε 5,000 αιτήσεις, οι οποίες προέρχονταν μόνο από τις χώρες της Κοινοπολιτείας, για να βρεθούν οι 53 που θα βρισκόμασταν ανάμεσα σε 2,000 και πλέον νεαρούς ηγέτες», αναφέρει στο ΚΥΠΕ.

Όπως μας λέει η Μαρία, η διάκριση αποτελεί τιμή, αφού όχι μόνο αναγνωρίζεται η δράση της, αλλά και το γεγονός ότι κρίθηκε άξια, ανάμεσα σε τόσες άλλες αξιόλογες παρουσίες, να εκπροσωπήσει τη χώρα μας.

«Με την ολοκλήρωση του «One Young World» όλοι ανεξαιρέτως οι εκπρόσωποι, γινόμαστε πρεσβευτές, τόσο του θεσμού του «One Young World» αλλά και των οργανισμών που μας έδωσαν την ευκαιρία να συμμετέχουμε. Οπότε πλέον, ανήκω στην ομάδα πρεσβευτών της QCT που έχει ως στόχο να δώσει βήμα στους νέους της Κοινοπολιτείας που καινοτομούν, να προωθήσει τις ιδέες και τη δουλειά τους και παράλληλα να ενθαρρύνει κι άλλες νέες και νέους να ενταχθούν στο δίκτυο», προσθέτει.

Στο Λονδίνο και στο «One Young World», πέραν από τους 53 νεαρούς ηγέτες των χωρών της Κοινοπολιτείας, παρευρέθηκαν συνολικά 2,100 νεαροί ηγέτες από όλο τον κόσμο. Το «One Young World» αποτελεί ένα παγκόσμιο συνέδριο-θεσμό, το οποίο έχει σκοπό να φέρει κοντά νέες και νέους που έχουν ηγετικό ρόλο στην τοπική, εθνική ή/και διεθνή κοινότητα.Όπως μας λέει η Μαρία, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «Junior Davos», αφού ο στόχος είναι οι νεαροί ηγέτες από όλο τον κόσμο να ανταλλάξουν ιδέες και προτάσεις, στον τομέα του ο καθένας, για το πως μπορεί ο κόσμος να γίνει καλύτερος.

«Το συναίσθημα του να είμαι περιτριγυρισμένη όχι μόνο από τους 52 νεαρούς ηγέτες της Κοινοπολιτείας, με τους οποίους μοιραζόμαστε ένα κομμάτι της ιστορίας μας, αλλά στο σύνολο και  από άλλα 2,000 και πλέον νεαρά άτομα, ήταν απλά μοναδικό. Σε όλο αυτό το σκηνικό, με όσα παιδιά είχα την ευκαιρία να συνδεθώ, κατάφερα να μοιραστώ αρχικά την ιστορία της Κύπρου και κυρίως τις δράσεις που γίνονται στη χώρα μας για αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης σε σχέση με τη μείωση των πλαστικών ειδών μιας χρήσης. Οι ιδέες και οι καλές πρακτικές μοιράστηκαν απλόχερα μεταξύ μας και στο μέλλον ίσως καταφέρουμε να έχουμε κοινά έργα, είτε στην Κύπρο, είτε στο εξωτερικό. Η μόνη λέξη που ίσως να μπορεί να περιγράψει την εμπειρία του «One Young World» στο Λονδίνο, είναι ‘δέος’», μας λέει με περηφάνεια.

Σε ότι αφορά ειδικότερα το ζήτημα των πλαστικών μιας χρήσης στο οποίο επικεντρώνονται οι δράσεις της Μαρίας, μας υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ψηφίσει πως μέχρι το 2021 όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα απαγορεύσουν εντελώς τη χρήση αυτών των πλαστικών (μπατονέτες, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες, καλαμάκια στήριξης μπαλονιών από πλαστικό, δοχεία τροφίμων και ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο και όλα τα προϊόντα από οξοδιασπώμενα πλαστικά).

 Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, από το 2014, μαζί με τη Νεολαία Οικολόγων, είναι κοντά στο κοινό με εκστρατείες ενημέρωσης και με δωρεάν διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων σακουλιών, ενημερώνοντας για την τότε πρόταση νόμου για τη χρέωση της πλαστικής σακούλας ως ενδιάμεσο στάδιο μέχρι την κατάργησή της.

«Με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας το 2018, συνεχίσαμε τις εκστρατείες ενημέρωσης και ο κόσμος έδειξε να ευαισθητοποιείται και να συμμορφώνεται άμεσα. Το 2017, με την ψήφιση της νομοθεσίας για την πλαστική σακούλα, θέλοντας να προλάβουμε το μέλλον, ξεκινήσαμε εκστρατεία ενημέρωσης για τη μείωση και κατάργηση των πλαστικών ειδών μιας χρήσης, με επίκεντρο το πλαστικό ποτήρι μιας χρήσης. Η εκστρατεία φέρει τον τίτλο «#Ferto μαζί σου» και προτρέπει το κοινό, να χρησιμοποιεί το δικό του επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι σε χώρους που προσφέρονται ροφήματα take away, ενώ την ίδια ώρα προτείνει στους ιδιοκτήτες καφεστιατορίων, όπως προσφέρουν κίνητρα στους πελάτες, οι οποίοι χρησιμοποιούν για το ρόφημά τους επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι», μας εξηγεί.

Όπως λέει η Μαρία, στην Κύπρο χρειαζόμαστε αρκετή δουλειά ακόμα, όμως η ίδια είναι αισιόδοξη πως η αλλαγή έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί. Θεωρεί ότι η κουλτούρα και οι συνήθειες αλλάζουν γιατί όλοι μπορούν να αντιληφθούν τα οφέλη, τόσο για την προσωπική τους ζωή όσο και για το περιβάλλον, από τέτοιες μικρές αλλαγές. Παράλληλα, προσθέτει, η νομοθεσία αλλάζει, είτε λόγω της ΕΕ είτε λόγω της συνεχούς πίεσης που ασκείται στην Κυπριακή βουλή, από την κοινωνία των πολιτών και όλων των οργανώσεων που μάχονται για το περιβάλλον.

Ρωτήσαμε την Μαρία και για την παγκόσμια δράση της νεαρής Γκρέτα Τούνμπεργκ για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή αλλά και τις διαφορετικές απόψεις για την εκστρατεία της. Όπως μας λέει, η Γκρέτα είναι μια 16χρονη που βρήκε το θάρρος να σταθεί απέναντι από τους παγκόσμιους ηγέτες και να απαιτήσει το αυτονόητο.

«Κατάφερε να ξεσηκώσει την παγκόσμια νεολαία, και τη νεολαία της Κύπρου, ίσως για τον πιο ιερό σκοπό, το περιβάλλον. Αποτέλεσε έμπνευση ώστε κάθε πόλη ή/και χώρα να αποκτήσει την/ον δική/ό της «Γκρέτα», ώστε να πετύχει η κίνηση «Παρασκευές για το Μέλλον» (Fridays For Future)», αναφέρει.

Σημειώνει όμως ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τους αγώνες και τις διαμαρτυρίες των όσων επηρεάζονται άμεσα οι οποίοι εδώ και χρόνια ξεσηκώθηκαν όπως είναι οι κάτοικοι των νησιών του Ειρηνικού αλλά και οι ιθαγενείς στις ΗΠΑ, που από το 2014, πριν το COP21 όπου υπογράφτηκε η Συμφωνία του Παρισιού, βγήκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης αλλά και των πόλεων τους, ώστε να ζητήσουν μέτρα για αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

«Τότε σχηματίστηκε η κίνηση «Πορεία για το Κλίμα» (People’s Climate March), η οποία ήρθε και στην Κύπρο την ίδια χρονιά, ώστε να δείξει υποστήριξη στις επηρεαζόμενες κοινωνίες. Οι πορείες για το κλίμα συνεχίστηκαν μέχρι και τη στιγμή που επικυρώθηκε η Συμφωνία του Παρισιού, αφού με αυτόν το τρόπο οι πολίτες ασκούσαν πίεση στους κυβερνώντες ώστε να επικυρώσουν τη συμφωνία πριν τη λήξη της προθεσμίας. Μετά την επικύρωση όμως, κανείς δεν έκανε τα λόγια, πράξεις, με την κατάσταση να φτάνει σήμερα στο απροχώρητο και οι χώρες, η μία μετά την άλλη, να ανακηρύσσουν, την κατάσταση, ως Έκτακτη Ανάγκη για το Κλίμα (Climate Emergency). Πλέον, είναι στο χέρι των κυβερνώντων και των πολιτών να αντιμετωπίσουμε την Κλιματική Κρίση, ο καθένας με τον τρόπο του και σε όποιο επίπεδο μπορεί να επηρεάσει», αναφέρει.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/AXΡ)