Τέτοιες μέρες πριν ένα χρόνο ο κ. Αναστασιάδης αποδέχτηκε ό,τι για καιρό απέρριπτε κατηγορηματικά. Αποδέχτηκε να εγκλωβίσει την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο των πενταμερών διασκέψεων, ενός δηλαδή πάγιου τουρκικού αιτήματος.

Η διεθνής διάσκεψη για τα θέματα που αφορούν την διεθνή πτυχή του κυπριακού ως θέμα εισβολής, κατοχής και καταπάτησης των αρχών του διεθνούς δίκαιου, που ήταν η πάγια και διαχρονική θέση της κυπριακής ηγεσίας -με επικεφαλής όλους τους Προέδρους από τον Μακάριο, τον Κυπριανού, τον Βασιλείου, τον Κληρίδη, τον Παπαδόπουλο και τον Χριστόφια- πήγε στο κάλαθο της ιστορίας και αντικαταστάθηκε από τη “διάσκεψη για την Κύπρο” χωρίς τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τώρα εκ των υστέρων και εν όψει εκλογών ο απερχόμενος Πρόεδρος θυμήθηκε την Ρωσία και τη Γαλλία, ως προς το πόσο σημαντικό είναι να συμμετέχουν σε μια νέα “διάσκεψη για την Κύπρο”. Προσπαθεί να κοροϊδέψει τους πάντες, ενώ ο πραγματικός σκοπός του είναι να σύρει την Κύπρο σε μια νέα, πιο καταστροφική πενταμερή.

Μικρή σημασία θα είχε αυτό ως γεγονός, αν απλώς επιβεβαίωνε την αναξιοπιστία του απερχόμενου Προέδρου. Στην πραγματικότητα όμως δυστυχώς, η παρακαταθήκη των πενταμερών, σε συνδυασμό με τις τραγικές υποχωρήσεις του, υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνουν ως αρνητική “προίκα” για την αυριανή κυβέρνηση.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη, ώστε η σημερινή μαύρη επέτειος να αναφέρεται στο μέλλον μόνο ως ένα μελανό σημείο της ιστορίας και όχι ως κομβικός χρόνος υποταγής στον τουρκικό επεκτατισμό. Είναι γι αυτό που η στήριξη στον υποψήφιο Πρόεδρο Νικόλα Παπαδόπουλο είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή απεγκλωβισμού από τον κατηφορικό δρόμο των υποχωρήσεων που ρητά, ή μη, ΔΗΣΥ και ηγεσία του ΑΚΕΛ έχουν σχεδιάσει και μαζί υλοποιούν.