Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας αλλά και η πορεία προς υλοποίηση της αυτονόμησης των δημοσιών νοσηλευτηρίων, όπως πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ, σείεται συθέμελα.

Όπως προκύπτει από την ενημέρωση, το σκηνικό είναι εκρηκτικό καθώς βρίσκεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του ΟΚΥπΥ με αποτέλεσμα να μην δυνατή η προώθηση των απαραίτητων διαδικασιών προς την αυτονόμηση. Την ίδια ώρα καταγράφεται η αναστάτωση που επικρατεί στο Υπουργείο Υγείας, συνεπεία προσωπικών επιθυμιών και επιλογών υψηλόβαθμου στελέχους του Υπουργείου, γεγονότα που ως φαίνεται συζητούνται σε πηγαδάκια. Το κερασάκι στην τούρτα αποτελούν οι παραιτήσεις που υποβάλλονται από μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πληροφορίες που αφήνονται να κυκλοφορούν. Η ελεγκτική υπηρεσία διερευνά επίσης πληθώρα πληροφοριών που αφορούν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τον πρόεδρο του Δ.Σ. του οργανισμού.

Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση ανέπεμψε νόμο που ψήφισε η Βουλή με πρόταση των Οικολόγων για έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων των μελών του Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ, λόγω των απειλών για παραίτηση τους. Για να μην παραιτηθούν έγιναν εκπτώσεις στο έλεγχο και τη διαφάνεια. Κι όμως οι παραιτήσεις δεν αποφεύχθηκαν λόγω της συστηματικής υπόσκαψες απο το «βαθύ κράτος» του υπουργείου υγείας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ξεκαθαρίσαμε με τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν επιθυμούμε καμιά εμπλοκή σε ζητήματα που δεν έχουν άμεση σχέση με την υλοποίηση του ΓΕΣΥ. Καταστήσαμε σαφές ότι δεν μετέχουμε σε κανένα παρασκήνιο και διαπλοκή.

Η υπάρχουσα κατάσταση πρέπει άμεσα να τύχει διαχείρισης, τόσο από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, όσο και από την Κυβέρνηση. Αν η κατάσταση αυτή προκαλέσει καθυστέρηση στην υλοποίηση του ΓΕΣΥ, ο μόνος που θα πληρώσει τη νύφη θα είναι οι ασθενείς, οι οποίοι ήδη ταλαιπωρούνται με την υπάρχουσα κατάσταση στα κρατικά νοσηλευτήρια. Και βεβαίως την κύρια ευθύνη θα έχει η κυβέρνηση.

Όσο για τις ευθύνες και τα ερωτήματα που προκύπτουν, επιβάλλεται έρευνα εις βάθος και απόδοση ευθυνών. Ωστόσο οι διαδικασίες αυτές πρέπει να αποσυνδεθούν από την πορεία υλοποίησης του ΓΕΣΥ, με ότι κι αν αυτό σημαίνει.