Αυτοί που αγωνίστηκαν για να υπάρχει σήμερα φυσικό περιβάλλον στη χερσόνησο του Ακάμα, ενάντια στα στρατιωτικά γυμνάσια των Βρετανών και στις αναπτυξιακές ορέξεις των μεγαλοεπιχειρήσεων, αυτοί που έδωσαν και δίνουν μάχες για τους βιότοπους της χελώνας και της φώκιας, δεν μπορούν να πανηγυρίζουν σήμερα.

Κατακρίβειαν η σημερινή τελετή για την καταρχήν ανακοίνωση του σχεδίου για αειφόρο ανάπτυξη του Εθνικού Δανικού Πάρκου Ακάμα, μας αφήνει εντελώς ασυγκίνητους. Πρόκειται για ένα σχέδιο που ενώ κινεί τα πράγματα επιτέλους μετά από πολλά χρόνια καταστροφικής ακινησίας, εμπεριέχει πολλά αρνητικά και επικίνδυνα σημεία, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να πανηγυρίζουμε.

Η τελετή έγινε για να ικανοποιηθούν οι κοινοτάρχες που απειλούσαν να τσιμεντώνουν τον δρόμο για την Φοντάνα Αμορόζα, ο οποίος κρίθηκε επικίνδυνος μετρά το τελευταίο θανατηφόρο ατύχημα. Ο δρόμος παραμένει ανοικτός και επικίνδυνος , χρησιμοποιείται από χιλιάδες τουρίστες και είναι άξιο απορίας σε ποιον θα επιρρίψουν την ευθύνη στην απευκταία περίπτωση ενός νέου ατυχήματος.

Αλώστε, όπως εξηγήθηκε στην τελετή, η έναρξη των εργασιών στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα έχει μετακινηθεί στο τέλος του 2019, προκειμένου να προχωρήσει η προετοιμασία και η έγκριση του συνόλου των σχεδίων που απαιτούνται, όπως για παράδειγμα διαχειριστικό σχέδιο Natura, τοπικό σχέδιο κ.ο.κ.

Από την πρόσφατη ενημέρωση της Βουλής από το Τμήμα Δασών, κρίναμε ότι δεν φαίνεται να έχουν υιοθετηθεί οι προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων οι οποίες δίκαια διαμαρτύρονται.

Το κρίσιμο θέμα της διακίνησης εντός του Ακάμα φαίνεται να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των διαφόρων συμφερόντων που λυμαίνονται και καταστρέφοντας για δεκαετίες τον μοναδικό αυτό βιότοπο.

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να μας πείσει ότι εισάγει δίκαια και ορθολογιστικά κίνητρα για την προστασία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των κατοίκων της περιοχής με εργαλεία όπως απαλλοτρίωση, ανταλλαγή, μεταφορά συντελεστή κ.ο.κ.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επιμένει στην οριστική εγκατάλειψη των σχεδίων οικιστικής ανάπτυξης στις περίκλειστες περιουσίες εντός της περιοχής Natura στον Ακάμα, ιδιαίτερα μάλιστα αυτές που ανήκουν σε μεγαλοϊδιοκτήτες γης και στην εκκλησία.

Στον βωμό της όποιας ούτω καλούμενης ανάπτυξης δεν μπορούμε να δεχθούμε κι άλλα οικολογικά εγκλήματα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον Ακάμα.