Πολύ λιγότεροι από τις 15000 που αφορούσε αρχικά το σχέδιο ΕΣΤΙΑ και τις 10000 που αναμένονταν απευθύνθηκαν τελικά για το πολυδιαφημιζόμενο σχέδιο ΕΣΤΙΑ.

Το σχέδιο επιδότησης των δόσεων δανείων για πρώτη κατοικία, δεν είχε την ανταπόκριση που ανέμενε το Υπουργείο Οικονομικών και ο τέως υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. 

Πρέπει οι πολίτες να θυμηθούν τι λέγαμε πριν από δύο χρόνια.  Ποιοι εισηγήθηκαν τον Μάρτιο του 2018 στη σύσκεψη στο Προεδρικό μια συνολική λύση στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο του Συνεργατισμού όσο και των ιδιωτικών τραπεζών.  Πρέπει να θυμηθούν οι πολίτες ποιοι αποφάσισαν να δωρίσουν τον Συνεργατισμό στην Ελληνική Τράπεζα, να δώσουν φοβερά όπλα στις τράπεζες εναντίον των δανειοληπτών μέσω του νέου νόμου για τις εκποιήσεις και να εισάξουν ένα ελλιπές σχέδιο για την πρώτη κατοικία, το Σχέδιο Εστία

Όλα ήταν μέρος του ίδιου σχεδίου, το οποίο η Κυβέρνηση παρουσιάζει ως success story.  Όμως ευθύνη φέρουν και εκείνα τα κόμματα τα οποία, έναντι κάποιων ανταλλαγμάτων, έχουν βάλει πλάτη για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο της Κυβέρνησης. Κι ας διαμαρτύρονται σήμερα. 

Εμείς δεν θα χύσουμε κροκοδείλια δάκρυα γιατί απέτυχε το σχέδιο Εστία. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είπαμε από την αρχή ξεκάθαρα πως το μόνο βέβαιο είναι πως το σχέδιο ΕΣΤΙΑ ευνοεί σε μεγάλο βαθμό τις Τράπεζες, οι οποίες ήταν και οι συγγραφείς του. Η αποτυχία του, λόγω της μη αποδοχής του από τους δανειολήπτες, ανησυχεί τις τράπεζες οι οποίες σπεύδουν άρον άρον να βρουν εναλλακτικές λύσεις στα προβλήματά τους.  Κι αυτό είναι που μας ανησυχεί. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε πως η οικονομική κρίση γονάτισε τους πολίτες, οι οποίοι καλούνται τώρα να πληρώσουν τα σπασμένα των ανεύθυνων και λανθασμένων χειρισμών των εκάστοτε κυβερνώντων.