Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τους σχεδιασμούς των ανάδοχων εταιρειών εξόρυξης υδρογονανθράκων, που είδαν το φως της δημοσιότητας και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εργασίες και στο τεμάχιο 6, που η Τουρκία προκλητικά εξακολουθεί να θεωρεί ότι ευρίσκεται μέσα στα όρια της τουρκικής ΑΟΖ.

Σημειώνουμε παράλληλα με ικανοποίηση, ότι η κυπριακή κυβέρνηση εφαρμόζει κατά γράμμα τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις με την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Εφιστούμε όμως ταυτόχρονα την προσοχή στην κυβέρνηση, αφού τόσο η ρητορική, όσο και ο διαφαινόμενος σχεδιασμός των Τούρκων, περιλαμβάνουν τη δημιουργία τετελεσμένων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού σε ερώτηση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργου Περδίκη αναφορικά με το ενδιαφέρον της Τουρκίας για αγορά πλατφόρμας εξόρυξης. Το γεγονός ότι ο Υπουργός γνωρίζει όσα λαμβάνουν χώρα, μας κάνει να θεωρούμε αυτονόητη τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων από την Κυβέρνηση, προκειμένου να μην επιτραπεί στην Τουρκία να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της.