Η αναποτελεσματική διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού από την κυβέρνηση καθιστά πλέον αναγκαία την αναθεώρηση της διαδικασίας με την οποία η πολιτεία λαμβάνει τις σημαντικές αποφάσεις για τη διαχείριση της μεγάλης αυτής απειλής για τη δημόσια υγεία και την οικονομία.

Εν όψει των αναμενόμενων αποφάσεων για την εφαρμογή καθολικών περιοριστικών μέτρων (Lockdown) θεωρούμε ότι είναι καιρός πλέον να εφαρμοστούν διαδικασίες διαβούλευσης της Βουλής και των κομμάτων με την Κυβέρνηση, πάντα μέσα στο πλαίσιο που καθορίζει η αρμόδια επιστημονική επιτροπή.

Με αυτό τον τρόπο θα δίνεται η δυνατότητα στο σώμα της Βουλής να συμβάλλει έμπρακτα στην προσπάθεια για μια επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης αλλά και να υποστηρίξει με το σωστό τρόπο τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που θα πληγούν από τα περιοριστικά μέτρα. 

Η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να διασπείρει πανικό και σύγχυση, και να καταφεύγει με ευκολία στον περιορισμό βασικών ελευθεριών των πολιτών χωρίς να λαμβάνει υπόψη την ταλαιπωρημένη ψυχολογία των ανθρώπων, επιχειρώντας να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες.