Οι πρόσφατες ακυρωτικές δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν τη θετική ρύθμιση του 14’ για τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες, μόνο προβληματισμό και ανησυχία δημιουργούν.

Επιρρίπτεται ουσιαστικά η ευθύνη για το πρόβλημα στους 11.000 εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες χωρίς τίτλους και τους 2.500 που πρόλαβαν να κάνουν χρήση του Νόμου, πριν την ακύρωσή του από αποφάσεις του δικαστηρίου. Έτσι όμως, παραγνωρίζεται η ευθύνη του κράτους που δε φρόντισε ώστε να υπάρχει αυστηρό εποπτικό πλαίσιο, επιτρέποντας σε εργοληπτικές εταιρείες και κατασκευαστές να λειτουργούν ασύδοτα κατά το παρελθόν.

 

Οι μόνοι που δεν έχουν ευθύνη για την κατάσταση αυτή, είναι οι εγκλωβισμένοι ιδιοκτήτες που υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και σήμερα, μετά την απόφαση αυτή, η ιδιοκτησία τους βρίσκεται και πάλι υπό αμφισβήτηση.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, συνεχίζουμε να βρισκόμαστε δίπλα στο δίκαιο αίτημα τους, καλώντας σε άμεση νομοθετική ρύθμιση που θα λύνει οριστικά το πρόβλημα. Στο μεταξύ απαιτούμε από τον Γενικό Εισαγγελέα να εφεσιβάλει τις αποφάσεις των επαρχιακών δικαστηρίων. Καλούμε το Κτηματολόγιο να συνεχίζει να εφαρμόζει τον νόμο σε όσες περιπτώσεις οι εγκλωβισμένοι ιδιοκτήτες θα ήθελαν να πάρουν το ρίσκο, μέχρι να καταρτιστεί – το συντομότερο – νέο νομοθετικό πλαίσιο.