Οι πληροφορίες που θέλουν τις αρχές του ψευδοκράτους, από κοινού με την Τουρκία να αρνούνται το διορισμό Ευρωπαίου στη θέση του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, έρχονται να επιβεβαιώσουν όσα εδώ και καιρό καταδεικνύουν οι κινήσεις τους. Ότι δηλαδή επιδιώκουν όχι μόνο να θέσουν την ατζέντα επί του περιεχομένου των συνομιλιών, αλλά και να διαμορφώσουν ένα ευνοϊκό για τους ίδιους θεσμικό περιβάλλον, πριν ακόμα αυτές ξεκινήσουν.

Σε καμία περίπτωση αυτή η παράλογη τουρκική απαίτηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η ίδια ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έδαφός της να βρίσκεται υπό κατοχή τρίτου κράτους, είναι αυταπόδεικτο ότι έχει κάθε λόγο να διεκδικεί την ενεργό συμμετοχή Ευρωπαίων παραγόντων σε κάθε δυνατό επίπεδο. Αυτή τη θέση θα πρέπει να τηρήσει και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που οφείλει να κάνει σαφές σε διεθνές επίπεδο, πως το Κυπριακό δεν αποτελεί μία μορφή διμερούς διαφωνίας. Όσο υπάρχει κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους από την Τουρκία, μόνο ως προφάσεις μπορούν να ακούγονται τα τάχα επιχειρήματά της για μη εμπλοκή Ευρωπαίων.

Καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιμείνει στο διορισμό Ευρωπαίου ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό.