Κάτω από την πίεση των κινημάτων και της κοινωνίας των πολιτών, το κράτος φαίνεται να δείχνει στοιχειώδη αντανακλαστικά για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών. Όσα μαθαίνουμε για διαταγή έρευνας από τον Υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να διερευνηθεί το πως και μέσω ποιων διαδικασιών άλλαξαν οι ζώνες χρήσης της γης, αποτελούν θετικά σημεία. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε την αδιαφορία που επεδείκνυαν οι αρμόδιοι, όλο το προηγούμενο διάστημα όταν ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, καταγγελίες και κινητοποιήσεις αγωνιζόμασταν για την προστασία της περιοχής.

Πιθανώς θεώρησαν ορισμένοι πως αν αφήσουν το έργο να προχωρήσει, τίποτα δεν θα μπορεί να ανατραπεί. Φαίνεται όμως πως κάτω από την πίεση της κοινωνίας, αλλά και τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχρεώνονται σήμερα να παρέμβουν. Εμείς θεωρούμε πως για να μην παραμείνει η έρευνα μία διοικητική πράξη κενή περιεχομένου, είναι αναγκαία η άμεση κήρυξη της περιοχής σε Λευκή Ζώνη,  δηλαδή να σταματήσει για καθορισμένο χρονικό διάστημα κάθε νέα οικοδομική εργασία. Ταυτόχρονα δε, θα πρέπει να διερευνηθεί το κατά πόσο ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για τη διασφάλιση των αδειών οικοδομής και εφόσον αυτό δεν έχει συμβεί, να ακολουθηθούν κατεδαφίσεις των παράνομων οικοδόμων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κάνουμε ξεκάθαρο πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής. Η μεγάλη κινητοποίηση της Κυριακής ήταν μόνο η αρχή. Ας μην θεωρήσει κανένας πως θα κάνουμε πίσω, επειδή απέναντί μας βρίσκονται μεγάλα συμφέροντα.