Οι δημόσιες καταγγελίες του προέδρου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου κ. Μάριου Κουλούμα αναφορικά με γιατρούς οι οποίοι αρνούνται να εξυπηρετήσουν πολίτες μέσω Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) πρέπει να τύχουν τάχιστης διερεύνησης.

Ο κ. Κουλούμας καταθέτει ότι καταγράφονται  καθυστερήσεις ή άρνηση εγγραφής των ασθενών για ραντεβού στους γιατρούς μέσω του λογισμικού του ΓεΣΥ. Επίσης υπάρχουν γιατροί οι οποίοι εκδίδουν συνταγές για φάρμακα εκτός ΓεΣΥ, ενώ αντί παραπεμπτικού εκδίδουν ένα απλό χαρτί με μια σφραγίδα χωρίς να καταχωρήσουν την παραπομπή μέσω του Συστήματος του ΓεΣΥ.

Η κατάσταση, αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες, φαντάζει έντονα έκρυθμη αλλά και οργανωμένη, εφόσον αποδειχθεί ότι εμπλέκονται πολλοί κυβερνητικοί λειτουργοί. Σημειώνεται ότι αν η εκτός ΓεΣΥ δραστηριότητα είναι πραγματικά αυτό που συμβαίνει, τότε ο ασθενής πληρώνει τον γιατρό στον οποίο παραπέμφθηκε, αλλά και αγοράζει τα φάρμακα του σε τιμές λιανικής και όχι όσα θα πλήρωνε αν οι διαδικασίες γίνονταν εντός ΓεΣΥ.  

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ της δημιουργίας ενός σωστού, ολοκληρωμένου και προς όφελος των ασθενών και ευρύτερα των πολιτών, Γενικού Σχεδίου Υγείας. Δυστυχώς οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν περιγράφουν αυτό που ως Οικολόγοι οραματιστήκαμε και που θέλουμε. 

Οι κυβερνώντες οφείλουν το ταχύτερο να ενεργοποιήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες, να ερευνήσουν τα γεγονότα και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, διαφορετικά αντί για την επιτυχία του ΓεΣΥ θα συζητάμε το κλείσιμο των δημόσιων νοσοκομείων.