Δηλώσεις βουλευτή Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη, Προέδρου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Καταρχάς, επιτρέψετε μου να καταδικάσω τη στάση της Αρχής Εξυγίανσης, έναντι της Βουλής και έναντι της βουλευτού κ. Θεολόγου. Επειδή, είμαι παθών και θεωρώ ότι, δεν μπορεί κανένα διοικητικό ή θεσμικό όργανο να αρνείται σε βουλευτή να του παρέχει στοιχεία ή να του δίνει απαντήσεις και να ζητά, αντί του βουλευτή, να υπάρχει αίτημα από τη Βουλή στο σύνολο της ή από Κοινοβουλευτική Επιτροπή.Δεν είναι στο χέρι κανενός να καταργεί την ιδιότητα του βουλευτή και να την υποβιβάζει.

Θεωρώ ότι κακώς έχει αρνηθεί η Αρχή Εξυγίανσης να απαντήσει στα ερωτήματα της κ. Θεολόγου και ορθώς η Επιτροπή Θεσμών τα έχει υιοθετήσει και θα απαιτήσει – εντός μιας εβδομάδας- να έχει απαντήσεις επί των θεμάτων που εγείρονται από την κ. Θεολόγου. Θεωρούμε επίσης, προκλητική και την απάντηση που έχει κατατεθεί στη Βουλή και αφορά τη δυνατότητα να επιστραφούν στους πιστωτές τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας.

Είμαστε υπέρ της εξεύρεσης τρόπου με τον οποίο νόμιμα θα επιστρέψουν τα περιουσιακά στοιχεία στους κουρασμένους καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας, για να επέλθει σε κάποιο βαθμό δικαιοσύνη. Γιατί η αδικία που έχει γίνει εις βάρος αυτών των ανθρώπων είναι τεράστια και ευθύνη φέρει η Πολιτεία, η Βουλή, η Κυβέρνηση και ιδιαιτέρως η Κεντρική Τράπεζα. Για μας δεν είναι αρκετό- να έρχονται στη Βουλή τους τελευταίους μήνες που χειριζόμαστε το θέμα- και να μας λεν πως δεν είναι εφικτό να γίνει.

Είναι δουλειά της Κυβέρνησης και της Αρχής Εξυγίανσης να βρουν τον τρόπο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πριν εξανεμισθούν πλήρως τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας και δυστυχώς μήνα με τον μήνα τα περιουσιακά στοιχεία της εξανεμίζονται.

Σήμερα για παράδειγμα, μάθαμε ότι η επενδυτική της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα, που είχαμε την εντύπωση ότι ήταν κερδοφόρα, δεν είναι και κινδυνεύουμε μέσα στα επόμενα χρόνια να μην έχουμε κανένα κέρδος από αυτήν.

Θεωρούμε ότι ​ το θέμα αυτό πρέπει επιτέλους να λήξει πριν να γίνει μια τραγική φάρσα.