Το Γενικό Σύστημα Υγείας έχει αγκαλιαστεί από πολλούς πολίτες και ήδη αρκετοί πολίτες που εξυπηρετούνται  από το ΓεΣΥ έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους πάρα τα επιμέρους προβλήματα που είναι αρκετά και σημαντικά . Όμως δεν αμφισβητείται από τους ασθενείς η φιλοσοφία του σχεδιασμού του ΓΕΣΥ. 

Παρόλα τα προβλήματα τα οποία έχουν εντοπιστεί και βεβαίως πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο και η Κυβέρνηση να επιλύσουν, το ΓεΣΥ στην πρώτη του φάση έχει εξυπηρετήσει αρκετούς από τους συνανθρώπους μας που είχαν ή έχουν ανάγκη από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τα υπαρκτά προβλήματα στον τομέα της υγείας αποτελούν απόδειξη των όσων είχαμε υποδείξει πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Ότι ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος αλλά είμαστε εδώ για να βελτιώσουμε αυτό που μόλις ξεκίνησε.

Δυστυχώς όμως παρατηρούμε ότι μερίδα γιατρών, κυρίως ιδιωτών, εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες του νεοσύστατου Γενικού Σχεδίου Υγείας επιχειρούν τον εκτροχιασμό του καθώς και την αλλαγή της φιλοσοφίας του, με σκοπό να μετατρέψουν το σύστημα αυτό σε ένα σύστημα επιδότησης και πληρωμών από την τσέπη του ασθενή με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εκ νέου η διάκριση και η ανισότητα που υπήρχε προηγουμένως όσον αφορά την ιατρική περίθαλψη των ασθενών.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στεκόμαστε στο πλευρό όσων είναι πρόθυμοι να βελτιώσουν το γενικό σύστημα υγείας, χωρίς να άλλαξε η φιλοσοφία του.  

Καλούμε λοιπόν εκείνους που κάνουν σκέψεις και σχέδια εκτός του ΓΕΣΥ να σταματήσουν τις προσπάθειες και να πορευτούν με όσους επιθυμούν ένα σύστημα το οποίο να είναι ανθρωποκεντρικό και να έχει ως προτεραιότητα τους ασθενείς προκειμένου αυτό να βελτιωθεί και να περάσει ομαλά στην επόμενη φάση του.