Για άλλη μια φορά ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέβη σε προκλητικές δηλώσεις σε  επίσκεψη που πραγματοποίει από το περασμένο σαββατοκύριακο  στην κατεχόμενη Κύπρο. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου, με περίσσιο θράσος εξήγγειλε τα σχέδια της Αγκύρας για άνοιγμα «Προξενείου» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, δίνοντας και το όνομα του Διπλωμάτη Κασίμ Κανμπάν, μιλώντας σε Τούρκους εποίκους, σε χωριά της κατεχόμενης Καρπασίας.

Σε ανάρτησή του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημειώνει ακόμη ότι «κανείς δεν έχει τη δύναμη να σπάσει τον δεσμό των Τουρκοκυπρίων με τη Μητέρα Πατρίδα».

Η στάση της Τουρκίας δεν επιτρέπει δυστυχώς να υπάρχουν πολλές ελπίδες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και κυρίως για την σύντομη κατάληξη της σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό.

Η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική γιατί πλέον ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την άποψη ότι δεν επιθυμεί τη συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Crans Montana.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι τα γεγονότα απαιτούν

πλέον την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με την πρόσφατη αποστολή της κ. Λουτ στην Κύπρο και αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών στην Αμμόχωστο. 

Ταυτόχρονα πρέπει να απαντηθεί και ένα σημαντικό ερώτημα: Αν η Τουρκία θα ασχοληθεί με το Κυπριακό μετά τον Μάρτιο, τι νόημα έχει άραγε  η συνέχιση αυτής της διαδικασίας;