Εκατομμύρια ευρώ χάνει το δημόσιο κάθε χρόνο από τις ενοικιάσεις παραλιών, όπως ανέφερε στη Βουλή ο Γενικός Ελεγκτής την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου. Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι από μόλις μια σύμβαση, στα κρατικά ταμεία θα έμπαιναν 6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από το αγοραίο ενοίκιο, ενώ τώρα εισπράττονται μόλις 1 με 1,5 εκατομμύρια.

Πέραν τούτου, εξωφρενικό είναι και το γεγονός πως οι ίδιοι οι ξενοδόχοι καθορίζουν το ενοίκιο που καταβάλλουν στο Δημόσιο, καθώς έχουν την επιλογή να καταβάλουν είτε ποσοστό επί της αξίας του τεμαχίου που ενοικιάζουν ή να πληρώνουν ενοίκιο αναλόγως των εισπράξεων που δηλώνουν και όχι επί των πραγματικών εισπράξεων.

Σε δηλώσεις της η κ. Φρύνη Ονουφρίου Χριστοδούλου, Επαρχιακή Οργανωτική Λεμεσού, ανέφερε πως «είναι απαράδεκτο να χάνονται τόσα εκατομμύρια ευρώ από τα εισοδήματα του κράτους για να κερδίζουν ιδιώτες. Πρέπει άμεσα να επανεξεταστούν οι συμβάσεις ενοικιάσεων παραλιών στην Κύπρο για να αρθούν οι παραλείψεις και τα κενά που είναι εμφανέστατα. Επιπλέον, νιώθουμε έντονα ως πολίτες ότι οι παραλίες πρέπει να παραμείνουν πλήρως προσβάσιμες στο κοινό και να μην γίνονται διευθετήσεις που παρεμποδίζουν λουόμενους ή πεζούς από το να περνούν από την παραλία μπροστά σε ξενοδοχεία ή άλλες ιδιωτικές αναπτύξεις. Πρέπει όλοι ισότιμα να μπορούμε να απολαμβάνουμε τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας».