Ο αγωγός East Med μπορεί να συμβάλλει στην ενεργειακή επάρκεια της ευρωπαϊκής ηπείρου, ενώ ταυτόχρονα δίνει ένα διεθνές σήμα εμπιστοσύνης προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι γι αυτό που απαιτείται να κατανοήσουν άπαντες -και πριν απ’ όλους η κυβέρνηση Αναστασιάδη- τη σημασία του έργου. Οι ίδιοι άνθρωποι μέχρι πρόσφατα δήλωναν πως το έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί και πως μόνη βιώσιμη λύση είναι η κατασκευή του τουρκικού αγωγού Ισραήλ – Τουρκίας. Οι άνθρωποι του κ. Αναστασιάδη είχαν επαφές κιόλας με Αμερικανούς και άλλους μεσάζοντες για να προωθηθεί το σχέδιο για αγωγό μέσω Τουρκίας. Τώρα, για τις ανάγκες του προεκλογικού θυμήθηκαν τον East Med.

Ελπίζουμε πως η σημερινή συνάντηση δεν θα περιοριστεί σε επικοινωνιακή μόνο αξιοποίηση, από την πλευρά της κυβέρνησης. Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο για την χρηματοδότηση του έργου αυτού, με την μεγάλη σημασία που φέρει. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν δηλώνει δεσμευμένο με τον East Med αλλά ερωτοτροπεί με την ιδέα του αγωγού μέσω Τουρκίας.

Υπό αυτή τη σκοπιά η υλοποίηση του East Med αποτελεί προτεραιότητα για τον υποψήφιο Πρόεδρο Νικόλα Παπαδόπουλο και τις δυνάμεις της αλλαγής. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών συστρατευόμαστε με τη στρατηγική αυτή, που στόχο έχει την γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας και την εμπέδωση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.