Όσα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ακιντζί δήλωσε, αποτελούν μία ευθεία πρόκληση τόσο ως προς το περιεχόμενό τους, όσο και ως προς το λόγο που χρησιμοποίησε. Οι παραινέσεις περί “αλλαγής νοοτροπίας” προς τους Ελληνοκύπριους δεν έχουν θέση σε μία διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, όπως αυτή που -κατά δήλωσή του- επιδιώκει. Το πρόβλημα όμως δεν ξεκινά ούτε από την Τουρκία, ούτε από τις “αρχές” του ψευδοκράτους ή το θράσος του Ακιντζί, αλλά από το πως η ελληνοκυπριακή ηγεσία εκλαμβάνει και αντιμετωπίζει όλα αυτά.

Ο κ. Αναστασιάδης, που όψιμα θυμήθηκε να απαντήσει στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, ήταν αυτός που τα έδωσε όλα τα τελευταία χρόνια στις διαπραγματεύσεις. Η φράση Ακιντζί, πως οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αποδεχτούν την ιδέα πως θα έχουν Τουρκοκύπριο Πρόεδρο, είναι λογική συνέχεια των παραχωρήσεων Αναστασιάδη- Χριστόφια, τις οποίες υπόσχονται να συνεχίσουν οι Αναστασιάδης – Μαλάς.

Υποστηρίζουμε την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων πολίτων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς την εφαρμογή ρατσιστικών περιορισμών, όπως συμβαίνει σε κάθε σύγχρονο, φυσιολογικό κράτος. Σε μια ενδεχόμενη τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας η εκλογή Προέδρου από την τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν πρέπει να αποκλείεται, αλλά ούτε και να επιβάλλεται.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζουμε τις απαράδεκτες δηλώσεις Ακιντζί, ταυτόχρονα με τις απαράδεκτες υποχωρήσεις του απερχόμενου Προέδρου στο Κραν Μοντάνα, που αποτελούν τη βάση του εθνικιστικού παροξυσμού της Τουρκίας και των εντολοδόχων της στην Κύπρο. Ο τόπος έχει ανάγκη μια νέα στρατηγική για την επίλυση του Κυπριακού, που θα δομεί τη λύση στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών, της ισονομίας και της δημοκρατίας. Το δίδυμο Αναστασιάδη – Μαλά μας οδηγεί στον ίδιο δρόμο των υποχωρήσεων και της υποδούλωσης στις ορέξεις του τουρκικού επεκτατισμού.