Ο κ. Ακιντζί συνεχίζει να οδηγεί την κατάσταση εκεί που τον βολεύει. Από τη μία παγώνει τις συνομιλίες μέχρι το δημοψήφισμα στην Τουρκία, χωρίς να εμφανίζεται υπεύθυνος για αυτό και από την άλλη, παρασκηνιακά, προωθεί το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών.

Ο κ. Ακιντζί πέτυχε τον στόχο του στο χθεσινό δείπνο, δηλαδή να μην οριστεί επανέναρξη των συνομιλιών και μάλιστα χωρίς να είναι ο υπαίτιος.

Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει εγκλωβιστεί σε μία κατάσταση για την οποία φέρει απόλυτη ευθύνη. Η υποχωρητικότητα του μέχρι τώρα και η εν γένει στάση εμπιστοσύνης που έδειχνε στον Ακιντζί τον έφερε σε ένα αδιέξοδο από το οποίο δύσκολα μπορεί να εξέλθει.

Την ίδια ώρα ο κ. Ακιντζί προωθεί το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών με τελικό του στόχο να φέρει προ τετελεσμένων τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Εντός της εβδομάδας θα δει στις Βρυξέλλες τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο της Κομισιόν, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Φαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη το πλάνο που φέρει τον κ. Άιντε και το Λονδίνο να έχουν εξασφαλίσει την «κατανόηση» των Βρυξελλών για την «ανάγκη» παραχώρησης «διμερών διευκολύνσεων» από το κυπριακό ομόσπονδο κράτος προς την Άγκυρα.

Έτσι δρομολογείται η μετονομασία των τεσσάρων ελευθεριών σε «διμερείς διευκολύνσεις», με τον κ. Άιντε να φτάνει στο σημείο να ζητά από επίσημους κύκλους των Βρυξελλών να «συνετίσουν» τη Λευκωσία, διαμεσολαβώντας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση υπέρ των τουρκικών αιτημάτων.

Η αδράνεια στις συνομιλίες δεν σημαίνει και παύση των επικίνδυνων εξελίξεων σε παρασκηνιακό επίπεδο, όπου η Τουρκία με την στήριξη του κ. Άιντε, φαίνεται κυρίαρχη.