Στη σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εμφανίζεται συναινετικός έναντι των πολιτικών δυνάμεων, μιλώντας για ανάγκη ειλικρινούς διαβούλευσης. Πρόκειται βεβαίως για τον ίδιο Πρόεδρο  που συστηματικά επί πέντε χρόνια υποβάθμισε τον θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου, ζητώντας συνεδριάσεις μόνο για απολογισμό όσων ήδη είχε πράξει και βάζοντας στο αρχείο κάθε πρόταση των κομμάτων, χωρίς καν αυτές να έχουν συζητηθεί.

Προσπαθεί να ξεγελάσει το λαό εν όψει εκλογών με μια μπαγιάτικη συνταγή πέντε χρόνων. Θυμίζουμε που πριν πέντε χρόνια έλεγε προεκλογικά “ενώνουμε δυνάμεις” και για τον “ώμο του ενός που δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του Κυπριακού”. Πέντε χρόνια τα ξέχασε αυτά και τώρα ξαναθυμήθηκε την ενότητα ;

Στην ίδια συνέντευξη κάνει μια σύντομη μεν, αλλά σαφή αναφορά σε κάτι που ονομάζει ως “Σχέδιο Β” σε περίπτωση αποτυχίας. Εφ’ όσον δεν πρόκειται για προεκλογικό τέχνασμα του απερχόμενου Προέδρου, αναρωτιόμαστε, δεν θεωρεί σωστό οι πολιτικές δυνάμεις και ο λαός να ενημερωθούν θεσμικά -και όχι μέσω συνεντεύξεων- για το τι εννοεί; Που πάει η ενότητα που διατυμπανίζει;

Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Είτε το αναφέρει για προεκλογικούς λόγους, είτε η αναφορά του έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο που διστάζει να γνωστοποιήσει στον λαό. Να πιστέψουμε ότι είναι ένας Πρόεδρος που διεκδικεί επανεκλογή και φοβάται να πει στο λαό τι σχεδιάζει, ποιο είναι το πρόγραμμα του; Καλεί το λαό να τον ψηφίσει στη βάση μιας σκοτεινής αναφοράς σε “Σχέδιο Β”. Έχουμε την ισχυρή άποψη ότι πέραν από τους όποιους φόβους του, οφείλει να μιλήσει ανοικτά γι αυτό το “Σχέδιο Β”.

Μόνο δεδομένο είναι η αναξιοπιστία του απερχόμενου Προέδρου. Ήταν ο ίδιος που διέψευσε τον εαυτό του όταν προεκλογικά διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπάρχει κούρεμα, μιλούσε για το δάνειο γέφυρα και για το σχέδιο που είχε για την οικονομία, προκειμένου να αποφύγουμε το σκληρό μνημόνιο. Όλα αποδείχθηκαν ψέματα και προεκλογικές φούσκες.

Δυστυχώς οι διαψεύσεις του εαυτού του, κόστισαν πολλά στην Κύπρο και τους Κύπριους. Ο τόπος έχει ανάγκη μια πλειοψηφία, που θα διαμορφωθεί στη βάση της Νέας Στρατηγικής για την Κυπριακή Δημοκρατία, που με περιεχόμενο θα απαντά στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας. Ο κυπριακός λαός χρειάζεται Πρόεδρο που να τον εμπιστεύεται ακόμα κι όταν διαφωνεί μαζί του σε επί μέρους θέσεις. Βαρέθηκε ο λαός τις παλινδρομήσεις και την αναξιοπιστία του απερχόμενου Προέδρου.