Ο λόγος της παράνομης επίσκεψης του νεοσουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν στο νησί ήταν οφθαλμοφανής και οι δηλώσεις του απλώς επιβεβαίωσαν τα αυτονόητα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, στηριζόμενος στις πλάτες του Ερντογάν, μίλησε για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, για αγωγό φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας και εξέφρασε σωρεία τουρκικών θέσεων, για να καταλήξει ότι ζητεί το δίκαιο διαμοιρασμό της εξουσίας και του πλούτου.

Ο Ερντογάν από την άλλη ονειρεύεται να μετατρέψει τα κατεχόμενα σε πόλο έλξης τουρισμού της Ανατολικής Μεσογείου και να αυξήσει το κατά κεφαλήν εισόδημα. Νοείται ότι για ακόμα μια φορά έριξε την ευθύνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, στην ελληνοκυπριακή ηγεσία, λέγοντας ότι κοιτάζει μόνο τον εαυτό της. Επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να δείξουν σεβασμό στα θέματα ενέργειας, με άλλα λόγια να υποκύψουμε στις τουρκικές απαιτήσεις.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών απορρίπτει τις δηλώσεις Ερντογάν και καυτηριάζει την στάση του κ. Ακιντζί, ο οποίος καταδέχεται να λαμβάνει ιδιαίτερα μαθήματα από τον νεοσουλτάνο, απλά και μόνο για να συμπεριφέρεται ως το φερέφωνο της Τουρκίας.

Αφενός, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, αν πραγματικά θέλει να επανακαθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με σκοπό και στόχο την λύση του Κυπριακού, οφείλει να λειτουργήσει ως ηγέτης που νοιάζεται για το καλώς νοούμενο συμφέρον των Τουρκοκυπρίων και όχι ως μέσον εξυπηρέτησης των σκοπών και βλέψεων της Τουρκίας.

Αφετέρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να είναι διπλά προσεχτικός στις συνομιλίες, όταν αυτές επαναρχίσουν. Έχει να αντιμετωπίσει ένα πλαίσιο Γκουντέρες, το οποίο ο κ. Ακιντζί θέλει να θεωρεί ως προσύμφωνο και το οποίο εμπεριέχει θέσεις πολύ αρνητικές για τους ελληνοκύπριους. Από την άλλη, ο κ. Ακιντζί αναμένεται να κινηθεί στην γραμμή των όσων δηλώθηκαν χθες, με στόχο να επιρρίψουν ευθύνες στους Ελληνοκύπριους για αδιαλλαξία.

Η επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Τζέιν Χολ Λουτ, υπάρχει ο κίνδυνος να αποτελέσει την ευκαιρία για κεφαλαιοποίηση των μέχρι σήμερα υποχωρήσεων των Ελληνοκυπρίων στο Κυπριακό, αλλά και να καταγραφούν οι νέες απαιτήσεις της Τουρκίας, δηλαδή η απαίτηση της για νέες υποχωρήσεις από την Ελληνοκυπριακή ηγεσία αλλά και τα όσα εκφράστηκαν μετά την παράνομη επίσκεψη «μάθημα» του Ερντογάν.

ΥΓ: Απολογούμαστε που δεν ακολουθούμε τις συστάσεις του γλωσσαρίου του ΟΑΣΕ.