Δήλωση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Ένα χρόνο μετά από ένα φοβερό περιστατικό πρόκλησης πυρκαγιάς σε ελαστικά αποθηκευμένα στην περιοχή του Βασιλικού, λίγα χρόνια μετά από το τραγικό ατύχημα στο Μαρί, η Πυροσβεστική δια του διευθυντή της κ. Τράγκολα, κρούει για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τη συσσώρευση εύφλεκτων υλικών, την γειτνίαση τους με υλικά που μπορεί να προκαλέσουν εκρήξεις όπως είναι φιάλες ασετιλίνης και την γενική απρογραμμάτιστη συσσώρευση εύφλεκτων και εκρηκτικών υλικών γύρω από το τσιμεντοποιειο Βασιλικού και πάρα πολύ κοντά στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Βασιλικού, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης στη Βουλή, μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής περιβάλλοντος.

Φαίνεται ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα διάθεσης εύφλεκτων αποβλήτων, ιδιαίτερα των χρησιμοποιημένων ελαστικών. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι σε μια περιοχή όπου δεν είναι κατάλληλα οργανωμένη, υπάρχουν εύφλεκτα υλικά, όπως ξηρά χόρτα, υπάρχουν μεγάλοι σωροί, βουνά ολόκληρα, από κονιορτοποιημένα ελαστικά, πάνω στα οποία ανεβαίνουν φορτηγά για να πραγματοποιήσουν διάφορες εργασίες, με μεγάλο κίνδυνο ένας σπινθήρας ή μια αυτανάφλεξη να προκαλέσει ακόμα μια πυρκαγιά ή μια μεγάλη καταστροφή, εξήγησε.

«Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε», τόνισε ο κ. Περδίκης «ότι αυτή η πολιτεία δεν διδάσκεται από τα λάθη της, δεν διδάσκεται τις τραγωδίες που βιώνει. Είναι φυσικό, ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιστολή που κατέθεσε ο διευθυντής της πυροσβεστικής κ. Τράγκολας, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι είναι βέβαιος ότι ο διευθυντής της πυροσβεστικής έστειλε την ίδια επιστολή και στην κυβέρνηση – εκτός από τη βουλή – αλλά φαίνεται να μην είχε ανταπόκριση σε βαθμό επίλυσης αυτών των μεγάλων προβλημάτων.

Να θυμηθούμε, είπε ο κ. Περδίκης, ότι στην περιοχή του Βασιλικού, προγραμματίζεται – για να μην πω ότι είχε ήδη προγραμματιστεί – η μεταφορά και των υποστατικών που βρίσκονται σήμερα στην παραλία της Λάρνακας, “δηλαδή των πετρελαιοδεξαμενών και των δεξαμενών γκαζιού και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία για τον ευπρεπισμό της περιοχής, για την οργάνωση της περιοχής και κυρίως η δημιουργία ενός πυροσβεστικού σταθμού». Δεν υπάρχει πυροσβεστικός σταθμός ο οποίος να μπορέσει να αντιμετωπίσει μίαν έκτακτη περίπτωση μεγάλου περιστατικού πυρκαγιάς, εξήγησε. «Μόνο εξαγγελίες ακούμε σε αυτή τη χώρα. Ακούσαμε και χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακόμα μια εξαγγελία, αλλά στην πράξη δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα» κατέληξε ο κ. Περδίκης.