Άλλος ένας πύργος που επιχειρείται να ανεγερθεί στη Λεμεσό έχει πλέον και την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού, υπό το βάρος ασφυκτικών πιέσεων όπως αναφέρει δημοσίευμα του «ΠΟΛΙΤΗ» ημερομηνίας 31/07/19.

Μάλιστα, η χορήγηση της πολεοδομικής άδειας για τον πύργο, η οποία δόθηκε με οριακή διαφορά από το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού, χαρακτηρίστηκε ως στροφή 180 μοιρών καθώς όλα έδειχναν ότι ο πύργος δεν θα έπαιρνε άδεια από την τοπική αρχή. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει και σωρεία εύλογων ερωτημάτων.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρεί εύλογες τις σοβαρές επιφυλάξεις που υποβλήθηκαν για το ύψος του πύργου αλλά και το τεμάχιο γης, το οποίο είναι στενό για αυτού του μεγέθους ανάπτυξη, καθιστώντας πρώτιστα τα θέματα ασφάλειας ως ανασταλτικό παράγοντα.

Οι αρμόδιες εμπλεκόμενες αρχές οφείλουν να διερευνήσουν την αιτούμενη άδεια συγκριτικά με το τεμάχιο, τους λόγους που το δημοτικό συμβούλιο ενώ θα ζητούσε μείωση των ορόφων του πύργου, άλλαξε τελικά γνώμη, καθώς και ποιες θα είναι οι πολύπλευρες επιπτώσεις από μια τέτοια ανέγερση.

Καυτηριάζουμε το γεγονός ότι αν η κυβέρνηση τηρούσε τη δέσμευση της περί εκπόνησης μελέτης στρατηγικών επιπτώσεων για την ανέγερση ψηλών κτιρίων και μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την καθ´ ύψος επέκταση των πόλεων μας -η οποία ως αρχή μπορεί και να είναι επιθυμητή αρκεί να γίνεται με σεβασμό προς το περιβάλλον και στις αρχές της αειφορίας – ενδεχομένως σήμερα να μην είμασταν αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις. Βέβαια, αντί ολοκληρωμένης πολιτικής, αδειοδοτούνται συνεχώς νέα ψηλά κτίρια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες για την ασφάλεια και το περιβάλλον.