Δηλώσεις του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για το θέμα των τροχαίων δυστυχημάτων και τις κάμερες

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι δεν πιστεύει πως μόνο με τις ποινές διορθώνεται το πρόβλημα. Ποινές υπάρχουν και τώρα, σημείωσε. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τις ελλείψεις στην εφαρμογή, δηλαδή στην περίπτωση της νομοθεσίας, η μύτη του παγόβουνου είναι οι ποινές όπως καταγράφονται στη νομοθεσία αλλά από κάτω από την επιφάνεια, εκείνο που είναι το μεγάλο, κρυφό βάρος, είναι η εφαρμογή. Στην εφαρμογή εξακολουθούμε να πάσχουμε. Είναι γι’ αυτό που πολλές φορές η συζήτηση επικεντρώνεται στο θέμα του συστήματος φωτοεπισήμανσης, γιατί με σύστημα αυτό η εφαρμογή είναι εγγυημένη», εξήγησε.

Το πρόβλημα δεν λύνεται με το να μαζέψει 50 αστυνομικούς από διάφορα πόστα για να ενισχυθεί η τροχαία.

Ένα παράδειγμα που θέλω να θέσω και αφορά τις κάμερες, είναι η περίπτωση της λεωφόρου Γρίβα Διγενή. Πως εγκαταστάθηκαν εκεί οι κάμερες και δεν χρειάστηκαν 13 χρόνια, διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών; «Επειδή φώναξε ο Δήμαρχος της Έγκωμης, γράψαμε το θέμα στη Βουλή τρεις φορές, υπήρξαν αντιδράσεις και διαδηλώσεις από την πλευρά των κατοίκων και του Δήμου και έτσι εγκαταστάθηκαν οι κάμερες». Και είχαν και αποτέλεσμα.

Διερωτώμαι, συνέχισε, γιατί χρειάζονται 13 χρόνια. «Αν ο φίλτατος Υπουργός Δικαιοσύνης δυσκολεύεται να βάλει ένα σύστημα φωτοεπισήμανσης σε ολόκληρη την Κύπρο, ας αρχίσει την εγκατάσταση αποσπασματικά από αυτοκινητόδρομο σε αυτοκινητόδρομο, κι από επαρχία σε επαρχία. Όπως έκανε με την Γρίβα Διγενή, ας κάνει πχ και με τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού, μετά τον Λευκωσίας – Αμμοχώστου κ.ο.κ. Γιατί δεν το κάνουμε αυτό τόσα χρόνια; Καμιά φορά το καλύτερο είναι εχθρός του καλού.», υπέδειξε.