Η δημοσιοποίηση του “πόθεν έσχες” των κρατικών αξιωματούχων, αποτελεί ένα πρώτο θετικό στοιχείο για την καθιέρωση όρων διαφάνειας στη δημόσια ζωή. Σίγουρα όμως, δεν αποτελεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αφού υπάρχουν ακόμα αρκετά βήματα που πρέπει να γίνουν.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιοποίηση των δηλώσεων των περιουσιακών στοιχείων προήλθε από πρόταση νόμου των Οικολόγων και μετά από την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που επιτρέπει τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών.

Για πρώτη φορά, οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν δήλωση για τα περιουσιακά στοιχεία των συζύγων τους, τα οποία όμως δεν μπορούν να δημοσιευτούν σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Εμείς εκτιμούμε πως αυτή, όπως και άλλες παράμετροι, χρήζουν νέας νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική διαφάνεια ως προς τα περιουσιακά στοιχεία των βουλευτών αλλά και των οικείων τους.

Υπενθυμίζεται ότι με συνέπεια σε όσα διαχρονικά υποστηρίζει για τη διαφάνεια το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δημοσιοποίησε εδώ και ένα μήνα τα περιουσιακά στοιχεία του προέδρου του, κ. Γιώργου Περδίκη, αλλά και της συζύγου του.